Goran Lukić iz Svetovalnice za migrante pravi, da je vedno znova presenečen nad možnostmi zlorab, ki jih nekateri delodajalci izkoriščajo. Foto: Dani Modrej
Goran Lukić iz Svetovalnice za migrante pravi, da je vedno znova presenečen nad možnostmi zlorab, ki jih nekateri delodajalci izkoriščajo. Foto: Dani Modrej
Goran Zrnić
Goran Zrnić iz Svetovalnice za migrante opozarja, da so odjavljeni delavci prejeli tudi visoke izračune za plačilo dohodnine. Foto: Dani Modrej

Ti delavci sicer imajo urejeno stalno prebivališče v Sloveniji in so tudi bili s tem davčni rezidenti Slovenije. Potem jih je pa delodajalec prosil, naj mu prinesejo potrdilo o tem, da so davčni rezidenti matične države. Delavci so zaupali delodajalcu in mu to prinesli, ta pa je potem na finančno upravo v njihovem imenu in brez njihove vednosti poslal prošnjo za odjavo davčne rezidence.

Aprila 2015 je finančna uprava ugodila tem prošnjam in vseh 37 delavcev odjavila kot davčne rezidente Slovenije, čeprav imajo stalno prebivališče v Sloveniji. S tem so izgubili možnosti davčnih olajšav za vzdrževane družinske člane.

"Ti delavci so prve tri mesece delali v Nemčiji, preostanek leta pa v Sloveniji," je njihovo zgodbo opisal Goran Zrnić iz Svetovalnice za migrante. Delodajalec pa se je na tak način izognil plačilu prispevkov. Delavci so od finančne uprave prejeli tudi visoke izračune za plačilo dohodnine.

Ista pravila veljajo za Bošnjake drugače
Da je taka odločba pravno nevzdržna, pa poudarja Tomaž Kuralt iz Sindikata mladi plus. "Ti ljudje so imeli izpolnjene pogoje za davčno rezidenco, zato jih Furs ne bi smel odjaviti. Tudi v primeru slovenskih delavcev, ki delajo v Avstriji, se na finančni upravi sklicujejo na stalno prebivališče, čeprav se ti ljudje želijo odjaviti kot davčni rezidenti Slovenije. Skratka finančna uprava uporablja ista pravila drugače za slovenske in v tem primeru bosanske delavce."

Kuralt ob tem poudarja, da bi na finančni upravi takšne zlorabe lahko enostavno preprečili, če bi bili pozorni na to, da je enaka vloga prispela kar za 37 ljudi na isti dan. Tudi to, da so kot naslov za odgovor navedli naslov v Bosni in Hercegovini, čeprav imajo stalno prebivališče v Sloveniji, bi bil lahko znak za večjo pozornost, saj je to ne nazadnje v nasprotju z zakonom o upravnem postopku, še dodaja Kuralt. Finančna uprava bi morala biti pozorna na takšnega delodajalca in preveriti, ali ima plačane prispevke.

V Svetovalnici za migrante sedaj pričakujejo, da se bo finančna uprava na primer odzvala in ustrezno ukrepala je dejal Goran Lukić iz Svetovalnice za migrante in dodal, da je vedno znova presenečen, kakšne zlorabe so mogoče na strani delodajalcev.