Ob celotnem katastrofalnem stanju IUV-ja bi 100.000 evrov kmalu odšlo v žep stečajni upraviteljici družbe. Foto: MMC RTV SLO
Ob celotnem katastrofalnem stanju IUV-ja bi 100.000 evrov kmalu odšlo v žep stečajni upraviteljici družbe. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar
Kot je povedal pravosodni minister Aleš Zalar, bo o višini nagrade znova odločalo okrožno sodišče, a tokrat po novem pravilniku, ki nagrade stečajnim upraviteljem omejuje na največ 80.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Sodišče, ki se je odločalo na podlagi pobude predstavnikov nekdanjih zaposlenih v Industriji usnja Vrhnika, Štefana Piška in Eve Slabe, se je pri odločitvi po pisanju časnika Dnevnik sklicevalo na "zmotno uporabo materialnega prava". S tem je razveljavilo sklep ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je navedeno vsoto oblikovalo. Stečajna upraviteljica se na sklep ne more pritožiti, lahko vloži le ustavno pritožbo.

Dnevnik še piše, da je odločitev višjega sodišča velik poraz za državno pravobranilstvo, saj se to ni pritožilo na sklep o določitvi nagrade v IUV-ju, čeprav je največji upnik nekdanje vrhniške usnjarne prav država oziroma njeni zavodi in podjetja.

O višini nagrade bo znova odločalo okrožno sodišče
Kot je v izjavi za medije povedal pravosodni minister Aleš Zalar, bo o višini nagrade znova odločalo okrožno sodišče, a tokrat po novem pravilniku, ki nagrade stečajnim upraviteljem omejuje na največ 80.000 evrov. Minister Zalar je ob tem izpostavil, da je pomembno, da so v vseh zadevah, kjer je to mogoče, presojala pritožbena sodišča in da je ta presoja taka, da omogoča odločitev o bistveno znižanih nadomestilih stečajnim upraviteljem.

"Ta cilj sem zasledoval in ta cilj je očitno dosežen. Državno pravobranilstvo pa bo, upam, v prihodnje pozorno na vse take in podobne primere," je pojasnil Zalar. Minister je poudaril, da je javno pozval vse, ki bi lahko imeli pravni interes, da vložijo pritožbe zoper sklepe odmerjenih nadomestil stečajnim upraviteljem.

Kot je dejal minister, se je to zgodilo tudi v IUV-ju, pravobranilstvo pa je začelo pritožbe v primerih odmerjenih nagrad oziroma nadomestil vlagati štiri ali pet dni pozneje, in sicer potem ko je poslal tudi pisni poziv pravobranilstvu, naj to stori.

Obenem meni, da je bil njegov poziv uspešen, kajti dnevno prejema poročila o tem, da pristojna pritožbena sodišča bodisi razveljavljajo bodisi spreminjajo odločitve nižjih sodišč.

Zalar: Moja pristojnost je v tem, da so predpisi konsistentni
Ob tem je pojasnil, da je njegova pristojnost v tem, da so predpisi konsistentni in ko gre za vprašanje nagrad in nadomestil stečajnim upraviteljem, da so ta nadomestila sorazmerna glede na obseg stečajne mase, obseg opravljenega dela v stečajnem postopku itn.

"To sem zagotovil s tem, da je ministrstvo predlagalo spremembo zakona in s tem, da je izdalo poseben pravilnik, ki določa zgornje omejitve," je še pojasnil Zalar.