HSE se mora izkopati iz globokih dolgov. Foto: BoBo
HSE se mora izkopati iz globokih dolgov. Foto: BoBo

Dosedanji direktor Blaž Košorok in prvi nadzornik Milan Perović sta se namreč sporazumno dogovorila o predčasni primopredaji poslov, so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

Nadzorniki HSE-ja so Skubina na čelo družbe imenovali 23. junija in takrat sklenili, da bo mandat nastopil 5. novembra. Na podlagi dogovora med Košorokom in Perovićem pa bo zdaj do primopredaje poslov generalnega direktorja prišlo predčasno.

Skubin je sicer že zdaj član poslovodstva HSE-ja, in sicer kot tehnični direktor.

Voz bo treba izvleči iz globokega blata
Novega generalnega direktorja HSE-ja čakajo težke naloge nadaljnjega finančnega in poslovnega prestrukturiranja HSE-ja, upravljanja negativnih posledic in starih bremen, ki izhajajo iz gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ter iskanja odgovorov na izzive nizke cene elektrike na grosističnem trgu.

Pri tem se poslovodstvo HSE-ja srečuje z močnim nasprotovanjem sindikatov, saj spremembe posegajo tudi v delavske pravice.

HSE je lansko leto sicer končal s 480,1 milijona evrov čiste izgube, zlasti zaradi odpisov, ki jih je povzročila naložba v Teš 6. Brez slabitev bi skupina HSE leto končala s 40,4 milijona evrov dobička iz poslovanja.