V HSE-ju pravijo, da pri njih potekajo postopki racionalizacije in bodo potekali naprej v dogovoru s socialnimi partnerji. Foto: BoBo
V HSE-ju pravijo, da pri njih potekajo postopki racionalizacije in bodo potekali naprej v dogovoru s socialnimi partnerji. Foto: BoBo
Kako bo potekala stavka energetike?

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je prejšnji teden napovedal splošno opozorilno stavko v slovenski energetiki, ki bo predvidoma potekala od 4. do 21. aprila. Na napovedano stavko so se odzvali vodilni možje osrednjih slovenskih elektroenergetskih podjetij, od obeh največjih proizvajalcev električne energije, GEN energije in HSE-ja, do sistemskega operaterja distribucijskega sistema (SODO) in operaterja prenosnega omrežja ELES-a.

Direktor ELES-a Aleksander Mervar je povedal, da se sam do stavke ne opredeljuje, vendar, kot kaže, zaposleni v ELES-u ne bodo stavkali, temveč bodo imeli le "solidarnostne" pol urne svet delavcev. Povedal je še, da so sprejeli ustrezne ukrepe, če bi morda nastale motnje pri proizvodnji električne energije v Sloveniji. "Cilj je jasen, slovenski končni porabnik električne energije ne sme občutiti posledice stavke niti z vidika prekinitve dobave električne energije niti z vidika višjih cen uvožene električne energije," je dejal Mervar.

Stavkali ne bodo niti v SODO-ju in GEN energiji. Direktor GEN energije Martin Novšak meni, da ni poglobljenih razlogov za stavko in da se mu zdi stavka v trenutku, ko so cene električne energije na veleprodajnih trgih rekordno nizke, neprimerna. Na drugi strani pa se cene za končne uporabnike na račun številnih dajatev celo višajo. Obratovanje elektrarn pa zahteva določena vlaganja in stroške.

Je stavka nezakonita?
Najbolj kritično do stavke je vodstvo HSE-ja, v katerem bo očitno vrhunec stavkovnih aktivnosti. Prvi mož HSE-ja Blaž Košorok celo meni, da gre za zlorabo instituta stavke, ki je po njegovem mnenju naperjena proti napačnemu naslovniku. Sindikat energetike je namreč vladi posredoval dve zahtevi. V prvi so vlado pozvali, naj v sodelovanju z vsemi deležniki oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva, da se ohrani varno in zanesljivo delovanje energetskega sistema ter kakovostna in zanesljiva oskrba z elektriko.

Druga zahteva pa je ustavitev odpuščanj pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij v elektrogospodarstvu, kar se trenutno dogaja v TEŠ-u, ki sodi pod okrilje HSE-ja. Košorok sindikate opozarja, da vlada s tem nima nič: "Stavka bi morala biti naperjena proti delodajalcu, zato je lahko nezakonita". Ne nazadnje po njegovem mnenju niso kršene socialne ali ekonomske pravice delavcev, ki bi bile lahko upravičen razlog za stavko.

Slovenska energetika je v solidnem stanju, plače so za vse profile delavcev, ki so zaposleni v HSE-ju, glede na slovensko povprečje visoke, je dejal. "Stavkati v takšnih razmerah je v posmeh državljanom, ki nimajo takšnih služb, kot jih imamo v energetiki," je poudaril. Vodje slovenskih elektroenergetskih podjetij pa so ob tem navedli, da bo vsem delavcem kmalu izplačan regres v vrednosti 1700 evrov bruto.

Košorok, ki niti ne ve, koliko je članov sindikata v HSE-ju, je tudi napovedal, da bodo omejevanje proizvodnje električne energije, kar je napovedano ob morebitni zaostritvi stavke, sankcionirali kot hujše kršitve delovnih obveznosti ter tudi zahtevali morebitno kazensko in odškodninsko odgovornost. Ob tem je omenil, da so obe pretekli stavki v energetiki označili za nezakoniti.

Kako bo potekala stavka energetike?