Kot pravijo v banki, skupina NKBM ostaja zvesta usmeritvam iz strategije, vendar jih bo izvajala, kot bo dopuščalo tekoče poslovanje v času recesije in postopnega okrevanja gospodarstva. Tako skupina kot banka pri uresničevanju poslovnih ciljev dajeta prednost stabilnosti pred rastjo poslovanja. Foto: MMC RTV SLO
Kot pravijo v banki, skupina NKBM ostaja zvesta usmeritvam iz strategije, vendar jih bo izvajala, kot bo dopuščalo tekoče poslovanje v času recesije in postopnega okrevanja gospodarstva. Tako skupina kot banka pri uresničevanju poslovnih ciljev dajeta prednost stabilnosti pred rastjo poslovanja. Foto: MMC RTV SLO

Vzrok za slabši rezultat je občutno večja raven slabitve in rezervacij kot posledica povečanega kreditnega tveganja.

Bilančna vsota ostaja na enaki ravni
Iz polletnega poročila o poslovanju, ki je bilo objavljeno na spletni strani Ljubljanske borze, je razvidno, da so neto oslabitve in rezervacije v prvih šestih mesecih znašale 48,9 milijona evrov oz. 72,8 odstotka letno načrtovanega zneska. Brez upoštevanja slabitev in rezervacij bi skupina NKBM v polletju ustvarila 50,5 milijona evrov dobička iz rednega poslovanja oz. 50 odstotkov načrtovanega za letos.

Bilančna vsota skupine NKBM pa je v polletju ostala na enaki ravni kot konec leta 2010 in je znašala 5,8 milijarde evrov. Kapitalska ustreznost je bila konec junija 12,79-odstotna, raven celotnega kapitala pa je znašala 539,6 milijona evrov oz. 22,9 odstotka več kot ob koncu leta 2010.

Kot je znano, je Nova Kreditna banka Maribor uspešno prestala evropski obremenitveni test. Banka naj bi tako konec leta 2012 po osnovnem scenariju razpolagala z 10,2 odstotka, po neugodnem scenariju pa z osem odstotkov najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1).

Realiziranega 56,4 odstotka načrtovanega dobička
Čiste obresti skupine so v polletju dosegle 68,3 milijona evrov, kar je 4,5 odstotka manj od doseženih v enakem obdobju lani in 48 odstotkov od načrtovanih. Zaostajanje čistih obresti za načrtovanimi je predvsem posledica spreminjanja strukture aktive in pasive izkaza finančnega položaja. Čiste opravnine so znašale 30,4 milijona evrov, kar je 52,9 odstotka načrtovanih in 3,1 odstotka manj od doseženih v primerljivem obdobju lani.

Iz naložb v kapital pridruženih družb je imela skupina NKBM v prvem polletju dobiček v višini 2,8 milijona evrov, kar predstavlja 56,4-odstotno realizacijo načrtovanega letnega dobička. Obe pridruženi družbi, Zavarovalnica Maribor in Moja naložba, sta ob polletju namreč poslovali bolje od načrtov.

Kot pravijo v banki, skupina NKBM ostaja zvesta usmeritvam iz strategije, vendar jih bo izvajala, kot bo dopuščalo tekoče poslovanje v času recesije in postopnega okrevanja gospodarstva. Tako skupina kot banka pri uresničevanju poslovnih ciljev dajeta prednost stabilnosti pred rastjo poslovanja.

Pričakovane so višje oslabitve
Skupina je za leto 2011 načrtovala dobiček iz rednega poslovanja v višini 33,9 milijona evrov in čisti dobiček v višini 28 milijonov evrov. A zaradi ocenjenega počasnejšega izboljševanja kreditnega portfelja kot posledice počasnega okrevanja realnega gospodarstva, so letos pričakovane višje oslabitve od planiranih.

Kljub slabšim polletnim rezultatom pa so v NKBM-u ocenili, da bodo v tretjem in četrtem
trimesečju izboljšali poslovanje s ciljem dosegati planske postavke v drugi polovici leta 2011. Načrtovana bilančna vsota skupine NKBM za leto 2011 znaša slabih šest milijard evrov in bo nekoliko višja kot konec leta 2010.

Skupino NKBM poleg obvladujoče družbe sestavlja še 11 odvisnih družb (PBS, Adria Bank, Credy banka, KBM Fineko, KBM Leasing, KBM Infond, KBM Invest, Gorica Leasing, M-Pay, KBM Projekt in KBM Leasing Hrvatska) in dve pridruženi družbi (Zavarovalnica Maribor in Moja naložba).