Prejšnja vlada je sklenila, da bo slabo banko dokapitalizirala s 3,6 milijona evrov. Foto: BoBo
Prejšnja vlada je sklenila, da bo slabo banko dokapitalizirala s 3,6 milijona evrov. Foto: BoBo

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma "slaba banka", ki je bila ta teden z vpisom v sodni register uradno ustanovljena, vlada pa jo je tudi sklenila dokapitalizirati s 3,6 milijona evrov, ima za zdaj začasno vodstvo.

Njeni izvršni direktorji so Slovenca Boštjan Gjerkeš in Aleš Koršič ter Šved Anders Torbjörn Ingemar Mansson, ki jih je četverica neizvršnih direktorjev pod predsedovanjem Andreja Širclja na te položaje imenovala začasno kot vršilce dolžnosti.

Neizvršni direktorji - Andrej Šircelj, Carl-Johan Lindgren, Arne Berggren in Lars Nyberg - morajo razpis za imenovanje še preostalih treh članov upravnega odbora objaviti najpozneje v šestih mesecih od uveljavitve zakona, torej do 28. junija.

Za največ 12 mesečnih plač odpravnine
Sredstva za dokapitalizacijo bo ministrstvo zagotovilo s proračunske postavke povečanje kapitalskih naložb države - s tem namenom bo DUTB, katere osnovni kapital zdaj znaša 25.000 evrov, izdala 12.500 novih delnic po ceni dva evra.

Janševa vlada je določila tudi politiko prejemkov članov upravnega odbora in še nekaterih vodstvenih delavcev DUTB-ja - sestavljeni bodo iz fiksnega in variabilnega dela, pokojninskih in drugih ugodnosti ter odpravnin, ki pa bodo lahko znašale največ 12 mesečnih plač.

Projekt bo nadaljevala tudi nova vlada
Projekt slabe banke je stekel pod vodstvom dozdajšnjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča, nadaljevati pa ga namerava tudi nova vlada premierke Alenke Bratušek. Kot namreč piše v novi koalicijski pogodbi, je sanacija bančnega sistema nujna, potekala pa bo v skladu z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki ga bodo po potrebi dopolnili.