V skladu z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je začel veljati tik pred koncem lanskega leta, bo Družbo za upravljanje terjatev bank vodil sedemčlanski upravni odbor. Foto: BoBo
V skladu z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je začel veljati tik pred koncem lanskega leta, bo Družbo za upravljanje terjatev bank vodil sedemčlanski upravni odbor. Foto: BoBo

Lindgren, magister ekonomskih znanosti, deluje na področju svetovanja mednarodnim finančnim institucijam. Sodeloval je v misijah IMF-a na Poljskem in v Indoneziji, bil je član delovne skupine v centralni banki Brazilije, svetovalec guvernerja indonezijske centralne banke ter član skupine Svetovne banke, ki se je ukvarjala z dokapitalizacijo in prestrukturiranjem bančnega sistema v Ukrajini.

Za neizvršne direktorje t. i. slabe banke je vlada 6. februarja že imenovala švedska strokovnjaka Arneja Berggrena in Larsa Nyberga ter državnega sekretarja na ministrstvu za finance Andreja Širclja in Moniko Pintar Mesarič, ki pa so jo zdaj torej zamenjali z Lindgrenom.

Izvršni direktorji se bodo iskali z javnim razpisom
V skladu z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je začel veljati tik pred koncem lanskega leta, bo Družbo za upravljanje terjatev bank vodil sedemčlanski upravni odbor, od katerih štiri neizvršne direktorje imenuje vlada, preostale tri izvršne direktorje pa se bo poiskalo na javnem razpisu.

Vseh sedem bo imenovanih za obdobje do konca leta 2017, ko bo Družba za upravljanje terjatev bank prenehala obstajati. Kljub temu pa obstaja možnost, da bo družba ukinjena že pred tem rokom, če bo vlada DZ-ju predlagala njeno ukinitev, če bi ji uspelo prodati že več kot 75 odstotkov prevzetih obveznosti, pojasnjujejo na finančnem ministrstvu.

Zdaj morajo neizvršni direktorji slabe banke objaviti javni razpis za izvršne direktorje, ki se mora v skladu z zakonom končati do konca junija. Na vprašanje, ali bodo tudi izvršni direktorji večinoma tujci, pa je direktor vladnega urada za komuniciranje Anže Logar odgovoril, da bo to odvisno od prispelih prijav.