Družba za upravljanje terjatev še vedno čaka, da bodo na njo prenesene prve terjatve. Foto: BoBo
Družba za upravljanje terjatev še vedno čaka, da bodo na njo prenesene prve terjatve. Foto: BoBo

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je o tem obvestila tudi Evropsko komisijo, kjer naj bi bili od tedaj bolj odzivni. "Pripravljeni smo, da začnemo na začetku ali sredi decembra," je povedal Mansson in dodal, da je slišal, da naj bi se to zgodilo 13. decembra, a uradnih podatkov o tem nima. "Bolj kot to, kdaj se bo prenos lahko začel odvijati, me skrbi to, da bo ta zares učinkovit, hiter in v skladu z načrti," je povedal.

Prenos prvih terjatev je bil načrtovan že za konec junija, vendar se bo, kot kaže, zavlekel za skoraj pol leta. V DUTB-ju pa se sicer seznanjajo s konkretnimi primeri, ki se bodo po pričakovanjih prenesli na DUTB iz NLB-ja, NKBM-ja in Abanke Vipa, ki so vložile prošnjo za pomoč.

Za vsakega oblikujejo finančne posledice, pri čemer na splošno pripravljajo pravni okvir za prenose in skupaj z bankami oblikujejo podporno okolje za fizično izvedbo samih prenosov.

Slabo banko je obiskalo 60 investitorjev
Mansson je povedal, da je DUTB jeseni obiskalo okoli 60 investitorjev z vsega sveta, ki skupaj predstavljajo tisoče milijard evrov, ki čakajo na primerne naložbe. "Veliko denarja išče investicijske priložnosti," je poudaril Mansson in pri tem izpostavil zlasti verodostojnost države in s tem investicijskega okolja.

V DUTB-ju ocenjujejo, da bo nominalna vrednost slabih terjatev znašala štiri milijarde evrov, medtem ko naj bi njihova prenosna cena znašala med milijardo in milijardo in pol.

Obveznice DUTB-ja s poroštvom države bodo izdane, ko se bo lahko prenos terjatev začel, kakšne bodo, pa se še usklajujejo. "Verjetno bo njihova ročnost kombinacija dve- do štiriletnih," je še razložil Mansson, ki je še opozoril, da bodo morale biti te obveznice čim bolj tržno zanimive.

Manjši stroški delovanja
Za delovanje "slabe banke" so letos porabili manj sredstev, kot so predvidevali, in sicer 4,2 milijona evrov namesto 7,7 milijona evrov. Za prihodnje leto načrtujejo stroške v vrednosti 8,8 milijona evrov oz. naj bi delovanje DUTB-ja v petletnem obdobju delovanja stalo od 30 do 40 milijonov evrov.

"Če lahko za prenesene slabe terjatve ustvarimo novo vrednost oz. zaustavimo izgubljanje vrednosti, potem je strošek našega delovanja upravičen," je stroške opravičeval Mansson.