Program upnikom prinaša 100-odstotno poplačilo dolgov, zagotavljajo v družbi ACH. Foto: MMC RTV SLO
Program upnikom prinaša 100-odstotno poplačilo dolgov, zagotavljajo v družbi ACH. Foto: MMC RTV SLO
Slaba banka
Slaba banka je preprečila insolventnost ACH-ja. Foto: BoBo

Postopek preventivnega prestrukturiranja, ki sicer zagotavlja zaščito le pred finančnimi terjatvami, je v četrtek začelo ljubljansko okrožno sodišče. Predlog za postopek je vložila družba ACH, ki je dobila predhodno soglasje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ta ima 37,8 odstotka vseh terjatev do ACH-ja.

S tem se bodo razmere stabilizirale in omogočile čas za razgovore, pojasnjujejo v slabi banki.

S sklepom sodišča je bila preprečena insolventnost družbe. Poleg tega ni več mogoče izdati novih izvršb ali zavarovanj za izterjavo ali zavarovanje finančnih terjatev.

Še več, tudi obstoječi postopki izvršb in zavarovanj se bodo prekinili - na predlog dolžnika.

"Uradna potrditev začetka postopka preventivnega prestrukturiranja je pomemben premik v iskanju rešitev glede poplačevanja zapadlih obveznosti in razdolževanja skupine ACH," so zapisali v sporočilu in dodali, da začetek postopka pomeni stabilizacijo razmer, družba ACH pa ohranja solventnost.

Pet mesecev časa za pogovore
Sledijo zahteve za prekinitev postopkov izvršb in zavarovanj ter sprostitev transakcijskih računov od bank upnic. Z začetkom postopka preventivnega prestrukturiranja je ACH pridobil pet mesecev časa za nadaljevanje pogovorov s 16 bankami upnicami in sklenitev pogodbe o dolgoročnem reprogramu posojil.

ACH izvaja program poslovnega in finančnega prestrukturiranja. V družbi zagotavljajo, da bi po tem programu upnice dobile 100-odstotno poplačilo dolgov, družbe skupine ACH možnost normalnega poslovanja in ohranitev več kot 2.000 delovnih mest, država pa še naprej redno plačevanje davkov in prispevkov iz naslova plač, prejemkov ter iz naslova pokojninskega in socialnega zavarovanja na letni ravni več 20 milijonov evrov, so še zapisali v družbi.

Postopek uzakonili decembra
Postopek preventivnega prestrukturiranja - ki ga je za srednje velika in velika podjetja, ki jim v roku enega leta grozi insolventnost, uvedla decembrska novela insolvenčnega zakona - učinkuje samo za finančne terjatve. Začetek postopka morajo podpreti upniki, ki imajo vsaj 30 odstotkov vseh finančnih terjatev. Prav tako pa lahko upniki s takšnim deležem zahtevajo ustavitev postopka.

Družba mora v okviru postopka s finančnimi upniki skleniti sporazum o finančnem prestrukturiranju, za kar imajo velike družbe pet mesecev, srednje velike pa tri mesece časa. Sporazum morajo podpisati upniki z vsaj 75 odstotki vseh finančnih terjatev.

V vmesnem času ni dovoljeno izdati sklepa o izvršbi ali zavarovanju za izterjavo ali zavarovanje terjatve, tovrstni postopki, začeti pred uvedbo postopka preventivnega prestrukturiranja, pa se prekinejo. Prav tako ni dovoljeno predlagati prisilne poravnave (razen če sodišče ustavi postopek preventivnega prestrukturiranja), sodišče tudi ne odloča o predlogih za stečaj.