Na DUTB je bilo oz. bo prenesenih za 954,5 milijona evrov posojil NLB-ja, NKBM-ja in Abanke do podjetij, ki so se ukvarjala s finančnimi naložbami. Foto: BoBo
Na DUTB je bilo oz. bo prenesenih za 954,5 milijona evrov posojil NLB-ja, NKBM-ja in Abanke do podjetij, ki so se ukvarjala s finančnimi naložbami. Foto: BoBo

Čeprav uradnih informacij o tem, katere terjatve so sploh prenesene in po kakšni diskontni ceni, še ni, čaka se namreč na spremenjeni zakon o dostopu do informacij javnega značaja, v javnosti krožijo namigi, da naj bi z nekaterimi podjetji Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) že sprejela dogovore o moratoriju oziroma reprogramu posojil.

Neuradno naj bi se iz NLB-ja in NKBM-ja med drugim na tako imenovano slabo banko že prenesla milijarda evrov težkih terjatev bank do finančnih holdingov. Po poročanju Dnevnika naj bi terjatve prenesli z družb kot so Zvon Ena Holding v stečaju (167,9 milijona evrov), Zvon Dve Holding v stečaju (115,2 milijona evrov), Sava (101,1 milijona evrov), ACH (67,4 milijona evrov), CG Invest v stečaju (59,3 milijona evrov), DZS (51,6 milijona evrov), Avtotehna (46,4 milijona evrov), Istrabenz (44,3 milijona evrov) in Vipa v likvidaciji (30,8 milijona evrov).

Javnost so o prenesenih terjatvah sami obvestili Pivovarna Laško in Intereuropa. DUTB je tako od NLB-ja konec preteklega leta odkupil 23,51-odstotni delež pivovarne, od NKBM-ja pa 11,12-odstotni delež te družbe Intereuropa.

Dogovarjanje o moratorijih
Kljub neznankam glede konkretnih posojil in višini diskonta pri odkupni ceni, omenja se kar 80-odstotni diskont, naj bi Družba za upravljanje terjatev bank z nekaterimi izmed podjetij, ki so pristale v njeni lasti, že sklenila dogovore, in sicer z DZS-jem glede triletnega reprograma posojil, z ACH-jem pa glede enoletnega moratorija.

Tveganje nadaljevanja tajkunizacije
Po mnenju predsednika Komisije za preprečevanje korupcije v odstopu Gorana Klemenčiča obstaja tveganje, da bo na primer posameznik, ki je s tajkunskim posojilom prevzel podjetje, potem pa je bilo isto posojilo z diskontom preneseno na DUTB, spet v igri za lastniški delež.

"Čez pet let boste ugotavljali, da so lastniki spet isti. To ni šala," opozarja Klemenčič.

Na Družbi za upravljanje terjatev bank poudarjajo, da posameznih poslov v javnosti ne bodo komentirali, saj bi to lahko vplivalo na znižanje dobičkonosnosti.