April je bil prvi mesec v letošnjem letu s presežkom v blagovni menjavi pri trgovanju z državami članicami EU-ja. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
April je bil prvi mesec v letošnjem letu s presežkom v blagovni menjavi pri trgovanju z državami članicami EU-ja. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Vrednosti aprilskega izvoza in uvoza sta bili višji od povprečne vrednosti izvoza in uvoza v lanskem letu, izvoz je bil večji za 5,1 odstotka, uvoz za 3,5 odstotka, je sporočil statistični urad.

V blagovni menjavi s tujino je bil aprila ustvarjen presežek v vrednosti 104,9 milijona evrov. Največji del je bil dosežen v trgovanju z državami, ki niso članice EU-ja, in sicer 92,7 milijona evrov. Pokritost uvoza z izvozom je bila 105-odstotna.

Izvoz Slovenije v države članice EU-ja je bil aprila za 3,3 odstotka večji kot aprila lani in je dosegel 1,68 milijarde evrov. Uvoz je bil višji za 2,6 odstotka in je znašal 1,67 milijarde evrov.

Izvoz v prvih štirih mesecih dosegel 9,01 milijarde evrov
April je bil prvi mesec letos s presežkom v blagovni menjavi pri trgovanju z državami članicami EU-ja in prvi mesec s presežkom po šestih zaporednih mesecih primanjkljajev z državami EU-ja, so navedli statistiki.

Izvoz v države, ki niso članice EU-ja, je bil aprila za 7,7 odstotka višji kot aprila lani in je znašal 498,3 milijona evrov. Uvoz iz teh držav je bil višji za 7,3 odstotka in je znašal je 405,6 milijona evrov.

Mesečni presežki v blagovni menjavi pri trgovanju z državami iz te skupine so se aprila nadaljevali, vendar pa je bil aprilski presežek nižji od povprečnega mesečnega presežka v preteklem letu.

Izvoz je v prvih štirih mesecih dosegel 9,01 milijarde evrov, uvoz 8,75 milijarde evrov. Presežek v blagovni menjavi s tujino je v tem obdobju znašal 263,2 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom je bila 103-odstotna.