Direktor ESM-ja poudarja, da je izredno financiranje točno to, kar nakazujejo besede - rezervirano za izredne primere, ko ni drugega izhoda. Foto: EPA
Direktor ESM-ja poudarja, da je izredno financiranje točno to, kar nakazujejo besede - rezervirano za izredne primere, ko ni drugega izhoda. Foto: EPA
NKBM in NLB
NLB ima odobreno polmilijardno dokapitalizacijo, za NKBM je odobrenih 400 milijonov evrov. Foto: BoBo

Koliko denarja potrebujejo banke, bodo najbolje pokazali evropski stresni testi. Banka NLB ima odobreno polmilijardno dokapitalizacijo, NKBM 400-milijonsko, toliko bo najmanj stala tudi likvidacija Factor banke in Probanke, Abanka potrebuje uradno 90, neuradno 300 milijonov, je za Dnevnik Televizije Slovenija poročal Florjan Zupan.

Vlada je v proračunu za prihodnje leto le prenesla letošnjih 1,2 milijarde, vendar: ali bo to dovolj?

O tem že nekaj časa ugibajo tuji mediji, danes pa jo je prvič omenila tudi predsednica Alenka Bratušek, ki je povedala, da z Banko Slovenije potekajo pogovori tudi o tej možnosti, še zlasti, če bodo izidi stresnih testov, ki jih opravlja skupina evropskih strokovnjakov v treh največjih slovenskih bankah, slabi.

Direktor ESM-ja: Pravijo, da pomoči za zdaj ne potrebujejo
Direktor evropskega Stalnega reševalnega sklada Klaus Regling pa je medtem v pogovoru za ameriški časnik Wall Street Journal dejal, da jim slovenska vlada za zdaj zatrjuje, da ne potrebuje nujne finančne pomoči. "Vemo, da so že zaprli dve majhni banki. Vemo, da bi dve od njihovih večjih bank lahko imeli nekaj potreb po financiranju, vendar pa nam vlada za zdaj pravi, da lahko za to poskrbijo. Lahko so izdali obveznice na trgih," je povedal Regling.

Pritrdil je sicer temu, da države pridejo po pomoč šele, ko ne vidijo več nobene druge možnosti, "vendar pa je to tudi v redu". "Izredno financiranje je točno to, na kar nakazujejo te besede - izredno financiranje. Države bi torej zanj morale zaprositi le, ko je to res treba, saj to črpa vire drugih držav," je poudaril in dodal, da tudi zato vlade tega ne želijo početi. Podobno kažejo tudi izkušnje Mednarodnega denarnega sklada (IMF), saj s prošnjo za izredno financiranje izgubijo del svojega vpliva. "Zato je razumljivo, da to storijo pozno, in s tem tudi ni nič narobe," je dodal.

Kmalu pomoč iz tujine?
Kmalu pomoč iz tujine?