Slovenija se po zadnji turneji ministra Čuferja ni dodatno zadolžila. Foto: BoBo
Slovenija se po zadnji turneji ministra Čuferja ni dodatno zadolžila. Foto: BoBo

Ministrska ekipa se je srečala z vlagatelji v New Yorku, San Franciscu, Los Angelesu, Bostonu in Londonu. Prodaja obveznic bi morala po informacijah iz tujine steči v sredo ali četrtek. A minister se je v sredo že vrnil domov, je za Televizijo Slovenija poročala Vesna Zadravec.

"Res je po navadi pogosta praksa, da ko gremo na "road show", potem se zadolžimo. So pa tudi "road showi", kjer se samo predstavimo," je pojasnil Aleš Ahčan z ekonomske fakultete.

Za zdaj brez stroškov
Razen stroškov poti nas predstavitev za zdaj še ni stala nič. Banke, ki so srečanja organizirale, bodo predvidoma plačilo prejele ob izdaji obveznic. Zadnjič je bil račun dobre štiri milijone evrov. In zakaj se torej nismo zadolžili? V kratkem odgovoru je ministrstvo za finance dejalo, da so bila srečanja z investitorji uspešna, transakcija zadolževanja pa bo izvedena v odvisnosti od tržnih razmer. Analitiki medtem pravijo, da povpraševanja tujih vlagateljev ne manjka, čakanje pa nas lahko stane.

"Vse pa je odvisno od tega, kateri trenutek se bo izdajatelj odločil za izdajo obveznic. Če se odloči v mesecu dni, potem lahko to pomeni nižje obrestne mere, lahko pa tudi precej višje," je dejal finančni analitik Žiga Gregorinčič.

Ahčan z ekonomske fakultete dodaja: "Če bo ministrstvo dalo jasen signal, da je to posledica zunanjih okoliščin, zaradi katerih se slabše zadolžujemo, potem je smiselno počakati. Če pa je težava v tem, da je zdravstveno stanje države slabo, potem pa nam ne bo noben odlog pomagal."

Dolg ostaja 25 milijard evrov
Čeprav se nismo zadolžili, pa za zdaj ni ogroženo izplačilo pokojnin ali plač javnih uslužbencev, zatrjujejo na ministrstvu za finance. Slovenski dolg tako ostaja enak lanskemu, torej dobrih 25 milijard evrov. Vsak državljan Slovenije tako dolguje 12.500 evrov, ta dolg pa bomo odplačali šele leta 2026, je še poročala Vesna Zadravec.