Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Francoski kmetje protestirajo že več kot teden dni, pri tem pa ohranjajo zapore na vseh glavnih avtocestnih vpadnicah v Pariz. S tem stopnjujejo pritisk na vlado. Nezadovoljni so zaradi delovnih pogojev, med drugim zahtevajo višje cene za pridelke in ugodnejšo obdavčitev. Protestnemu gibanju so se pridružili tudi kmetje v drugih evropskih državah, med drugim v Italiji, Španiji, Nemčiji, Belgiji, Romuniji in na Nizozemskem ter Poljskem.

Sorodna novica Macron v sporu s kmeti, ki vztrajajo na cestah, poziva na pomoč Bruselj

Podporo zahtevam je izreklo tudi pet slovenskih kmetijskih organizacij – Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), Sindikat kmetov Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine in Zveza kmetic Slovenije. "V času, ko evropski kmetje opozarjajo na nevzdržne razmere za kmetovanje, kot so cene pridelkov, obdavčitve, konkurenca iz uvoza in stroga okoljska pravila, želimo kmetijske organizacije opozoriti, da se s podobnimi težavami srečujejo tudi slovenski kmetje," so kmetijske organizacije zapisale v sporočilu za javnost poudarile slovenske kmetijske organizacije.

Gre za težave, na katere so po njihovih besedah tudi sami opozorili že na lanskem protestnem shodu. Tako kot francoski kmetje, ki nezadovoljstvo nad razmerami v zadnjih dneh izražajo s cestnimi zaporami, tudi oni na ravni EU-ja pričakujejo odprtje vprašanj glede uvoza žita in poceni živil iz Ukrajine, sklenitve prostotrgovinskega sporazuma med EU-jem in južnoameriško gospodarsko zvezo Mercosur in zelenega prehoda, ki se izvaja na plečih kmetov.

Poziv premierju Golobu, naj predstavi tudi zahteve slovenskih kmetov

Predsednika vlade Roberta Goloba ob tem slovenske kmetijske organizacije pozivajo, naj na četrtkovem srečanju voditeljev EU-ja v Bruslju predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen predstavi tudi zahteve slovenskih kmetov in se tako pridruži voditeljem, ki naj bi ob protestih kmetov po Evropi opozorili na težave v sektorju. Da bo na vrhu EU-ja sprožil to vprašanje, je ta teden med obiskom na Švedskem napovedal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Ta je v zadnjih dneh, kot je povedal, von der Leyen med drugim opozoril, da trenutno glede na nezadovoljstvo kmetov sklenitev trgovinskega sporazuma z Mercosurjem, o katerem so sicer potekala dolgotrajna pogajanja, po njegovem mnenju ni mogoča. Po Macronovem mnenju je dogovor delno že zastarel, južnoameriškim kmetom pa ne nalaga enakih pravil, kot veljajo v EU-ju. Izpostavil je tudi težave zaradi uvoza poceni žita in perutnine iz Ukrajine, ki naj bi rušil razmerja na evropskem trgu.

"Glede navedenih težav slovenskih in evropskih kmetov je treba nujno najti ustrezne rešitve v okviru sprememb evropske zakonodaje, ki bodo dale prednost pridelkom evropskih kmetov pred uvozom hrane dvomljivega porekla iz tretjih držav," so poudarili v slovenskih kmetijskih organizacijah.