Avstrijci so dobili že sedmo Ikeo. Foto: EPA
Avstrijci so dobili že sedmo Ikeo. Foto: EPA
Slovenska podjetja se Ikee ne bojijo

Ta se razteza na 27.000 kvadratnih metrih prodajnih površin, naložba pa je vredna 54 milijonov evrov. Zdaj ima Ikea v Avstriji že sedem trgovin.

Nova Ikeina trgovina, ki so jo postavili na vzhodnem robu Celovca, bo zaposlovala 230 delavcev. Gre za prvo trgovino švedskega koncerna na svetu, ki so jo zgradili skladno z novimi internimi okolijskimi smernicami.

Ekološka stavba
Zgradbo bodo ogrevali in hladili z geotermalno energijo. Vgradili so napravo za tehnične vode, v toaletnih prostorih in za zalivanje zunanjih površin pa se uporablja deževnica. Poleg tega bo Ikea od januarja po vsej Avstriji priključena le na "zeleno" elektriko. S tem se bodo skorajda povsem odrekli odvisnosti od fosilnih goriv.

Trgovino v Celovcu bodo po pričakovanjih vodstva obiskovali kupci s Koroške, pa tudi iz Slovenije in severne Italije. Pričakujejo približno 1,5 milijona kupcev letno, ki bodo lahko izbirali med približno 9-300 izdelki.

Se slovenski trgovci bojijo Ikee?
Medtem ko v Sloveniji na Ikeo še vedno čakamo, je MMC na ljubljanskem pohištvenem sejmu povprašal nekatera pohištvena podjetja, ali se prihajajoče konkurence bojijo. V preteklih dneh so namreč s Hrvaške prihajale informacije, da tamkajšnji trgovci tožijo, da jim bo Ikea prevzela četrtino dobička, hkrati pa naj bi bila nelojalen konkurent. Kaj pravijo naša podjetja s pohištvom?

Tim Tomažin iz podjetja Svea je za MMC povedal, da so v Slovenijo že vsa leta prihajala podjetja iz tujine brez vsakih omejitev, kar se tiče carine. "Vajeni smo tuje konkurence in imamo tudi svoje konkurenčne prednosti, saj smo tudi mi globalni igralec. Delujemo skoraj po vsem svetu, kjer se srečujemo tudi z Ikeo in ostalimi konkurenti," je dejal Tomažin. Ker ima Ikea nek specifični slog, se po njegovih besedah v podjetju ne bojijo, da bi jim njen prihod povzročal večje nevšečnosti.

Tudi v podjetju Lip Bled se prihoda Ikee ne bojijo, ker proizvajajo masivno pohištvo, ki ga Ikea nima, zato se težko primerjajo z njimi, je za MMC povedala Irena Flach Justin iz omenjenega podjetja.

Martina Lipičnik iz podjetja CRI Celje pa je poudarila, da je Ikea že zdaj njihov konkurent, saj kupci odhajajo v trgovino v Gradcu. "Naše pohištvo je izdelano iz polnega lesa, a na konkurenco se moramo pripraviti z dodatno kvaliteto in storitvam. Ikeinega prihoda se tako ne bojimo, a vsakega konkurenta je treba spoštovati," dodaja. Po njenih besedah je konkurenca v vsakem poslu pozitivna stvar.

K. S./ A. S.

Slovenska podjetja se Ikee ne bojijo