Ljubljanske mlekarne bodo v drugi pošiljki na Kitajsko poslale 21 tisoč litrov mleka. Foto: BoBo
Ljubljanske mlekarne bodo v drugi pošiljki na Kitajsko poslale 21 tisoč litrov mleka. Foto: BoBo

Poleg Ljubljanskih mlekarn so dovoljenje za izvoz mlečnih izdelkov na Kitajsko dobile še Mlekarna Celeia, Pomurske mlekarne in mlekarna Planika. Pomurske mlekarne so še v fazi pogajanj za konkretne posle, vstop na kitajski trg pa pričakujejo prihodnje leto.

Mlekarna Celeia za zdaj še ne izdeluje izdelkov z dovolj dolgim rokom trajanja, da bi bili primerni za kitajski trg. Ob novih investicijah v proizvodnjo pa bodo razmišljali tudi o tem trgu. V Mlekarni Planika za svoje izdelke iščejo predvsem bližnje trge, na kitajski trg pa se bodo ozirali ob morebitnih viških proizvodnje.

Evropski trg zasičen
Z odprtjem kitajskega trga se je slovenskim mlekarnam ponudila možnost vstopa na velik trg. Dovoljenje za izvoz na Kitajsko, ki so ga mlekarne prejele, potem ko sta obe državi parafirali protokol glede veterinarskih zahtev, je še posebej ključnega pomena, saj je evropski trg trenutno zasičen. Cene surovine tako padajo navzdol, konkurenca pa je zelo ostra.

Kljub temu pa strokovnjaki napovedujejo, da se bo poleg ponudbe znatno povečevalo tudi povpraševanje po mleku, zato ga nekateri že imenujejo "belo zlato" prihodnosti.