ESS se boji, da na predloga proračunov ne bodo imeli vpliva. Foto: BoBo
ESS se boji, da na predloga proračunov ne bodo imeli vpliva. Foto: BoBo
Socialni partnerji nezadovoljni

Socialni partnerji so nezadovoljni s potezo vlade, ki je predloga proračunov za prihodnji dve leti prej poslala na odbore DZ-ja kot pa v obravnavo na Ekonomsko-socialni svet (ESS). Kot je povedal prvi mož Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivalšek je zaporedje obravnave predlogov nelogično, saj bo na vsebino, ko bo predlog sprejet na vladi, zelo težko vplivati.

Pergam skrbijo tudi nejasnosti, povezane z evropskimi sredstvi, saj bo šele pozneje jasno, kako jih bodo razporedili. "Zlasti je to pomembno z vidika spoštovanja socialnega sporazuma, zlasti v delu, ki se nanaša na visoko šolstvo," je povedal Počivalšek.

Sindikati si želijo investicijsko naravnana proračuna
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je kritiziral dejstvo, da je vlada v proračun vnesla številke, povezane s plačami javnih uslužbencev, ki so vladni izhodiščni pogajalski predlog.

"Po naši presoji bi bilo edino korektno, da bi vlada upoštevala številke, ki izhajajo iz veljavnega dogovora s konca leta 2014 - to je tisti dogovor, ki pravi, kakšne bodo plače v letu 2016," je poudaril. Šele po morebitnem dogovoru v pogajanjih bi lahko vlada po njegovem mnenju številke v proračunu popravila.

Andreja Poje, izvršna sekretarka za ekonomsko področje pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), je dodala, da si želijo bolj investicijsko naravnana proračuna, in poudarila, da si že več let prizadevajo za razbremenitev stroškov dela, zato bi v skladu s socialnim sporazumom pričakovali, da "se bo to vsaj delno odražalo v predlogih proračunov".

Socialni partnerji nezadovoljni