Asmir Bećarevič.  Foto: Osebni arhiv
Asmir Bećarevič. Foto: Osebni arhiv

V Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES), katerega predsednik je bil Asmir Bećarević, so opozorili, da trenutno stanje zaščite delavcev in sindikalnih zaupnikov delodajalcem omogoča, da z nezakonito odpovedjo onesposobijo delavsko zavzemanje za pravice.

Zato SDRES poziva ministrstvo, pristojno za delo, "naj nemudoma onemogoči barantanje z nezakonitimi odpovedmi sindikalistom", od upravljavcev državnega premoženja pa pričakujejo odgovor na vprašanje, ali je primerno, da ostane poslovodstvo, ki uporablja metode ustrahovanja delavcev iz časov zgodnje industrijske revolucije, nekaznovano.

Dejansko je s trenutnim stanjem zaščite delavcev in sindikalnih zaupnikov delodajalcem omogočeno, da z nezakonito odpovedjo onesposobijo delavsko zavzemanje za njihove pravice. Odpoved je bila nezakonita, ampak kljub tej sodni zmagi je Premogovniku Velenje uspelo svojim zaposlenim poslati sporočilo, kaj jih bo doletelo, če ne bodo tiho," je v izjavi za javnost povedal Bećarević, ki je v rudniku Premogovnika Velenje delal od leta 1998.

SDRES je spomnil, da je junija 2022 opozoril na neprimerne in predrage malice pri ponudniku prehrane v Premogovniku Velenje, kjer so jim hladne malice prodajali po več kot dvakratniku cene enakih izdelkov v trgovini. Številni rudarji so takrat po trditvah SDRES podpisali peticijo, veliko pa jih je dejalo, da ne želijo podpisati, ker jih je bilo strah povračilnih ukrepov delodajalca.

Asmir Bećarević je aprila 2023 prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov: “Delodajalec me je dal zasledovati z detektivom in mi očital, da sem kršil bolniško odsotnost, čeprav mi je zdravnik dovolil gibanje med bolniškim dopustom, s čimer je bil delodajalec seznanjen.” Kljub temu so pri Premogovniku Velenje z odpovedjo vztrajali. Bećarević pa je napovedal, se v jamo ne bo vrnil. “Kljub nezakoniti odpovedi je sodišče pritrdilo delodajalcu, da ni več zaupanja in zato ni mogoče nadaljevati sodelovanja,je opozoril

Po njegovem mnenju se je treba vprašati, ali imamo v Sloveniji ustrezno zaščitene sindikalne zaupnike, kaj šele druge zaposlene.

V enem letu, kolikor je trajal sodni postopek, je bil glede preživetja prepuščen samemu sebi, dela pa, čeprav je bil nezakonito odpuščen, ne bo mogel nadaljevati. “Dejansko se je treba vprašati, ali se direktorjem ne izplača podati nezakonite odpovedi in plačati stroške, v zameno pa doseči, da se sindikalno delovanje ustavi in delavce prestraši.” Ob tem je poudaril, da je nezakonita odpoved že dosegla svoj namen, saj ne verjame, da bi bili danes enako uspešni s peticijo kot pred letom in pol.