V Volkswagnu pravijo, da lahko težavo s prirejeno programsko opremo odpravijo v pol ure. Foto: EPA
V Volkswagnu pravijo, da lahko težavo s prirejeno programsko opremo odpravijo v pol ure. Foto: EPA

Manipulacija sicer predstavlja očitno pomanjkljivost, vendar pa pravno ne gre za občutno pomanjkljivost, saj jo lahko odpravijo z razmeroma nizkimi stroški, je ob začetku civilnega procesa danes v Bochumu dejal sodnik Inga Streek, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Gre za prvi proces v Nemčiji, v okviru katerega se je zasebni voznik Volkswagnovega vozila zaradi afere s prirejanjem izpušnih plinov po pravico obrnil na sodišče. Zahteva, da naj Volkswagnova avtohiša v Bochumu, kjer je kupil avtomobil, skoraj leto dni starega in približno 38.000 evrov vrednega tiguana vzame nazaj, saj proizvaja občutno več škodljivih izpustov, kot je navedel proizvajalec.

V Volkswagnu po drugi strani pravijo, da lahko kupčevo težavo rešijo z nadgradnjo programske opreme v pičlih 30 minutah. A kupčev odvetnik Volkswagnove argumente zavrača.

Končne odločitve v konkretnem primeru sicer še ni. Odvetnik Volkswagnove avtohiše v Bochumu je na sodišču predlagal, da bi po običajni tržni ceni odkupili kupčev avtomobil v zameno za nakup novega vozila. O tem naj bi se strani pogajali v prihodnjih dneh - če dogovora ne bo, bo sodišče v 14 dneh sklicalo termin za razglasitev odločitve.