Na delniških trgih je zadnje dni spet opaziti nekaj optimizma, potem ko so indeksi avgusta večinoma strmo padali. Foto: Reuters
Na delniških trgih je zadnje dni spet opaziti nekaj optimizma, potem ko so indeksi avgusta večinoma strmo padali. Foto: Reuters

Vlagatelji na Wall Streetu so navdušeno kupovali zlasti delnice finančnih podjetij. Tečaj Bank of Americe se je povzpel za 11 odstotkov, še vedno pa so te delnice 30 odstotkov nižje kot na začetku avgusta. Delniški indeks Dow Jones (11.320 točk) se je zvišal za 1,3 odstotka. Borzni igralci so z mislimi predvsem pri petkovem simpoziju ameriške centralne banke v Wyomingu. Predsednik Feda Ben Bernanke naj bi namignil, da je pripravljen na nov krog kvantitativnega sproščanja oziroma vsaj na nekatere postopne ukrepe za pomoč gospodarstvu, ki mu grozi nova recesija.

Cook namesto Jobsa
Po koncu trgovanja je "udarila" novica, da je Steve Jobs odstopil z mesta glavnega direktorja Appla. Jobs velja za legendo Silicijske doline, Apple je od garažnega podjetja popeljal do prestižnega proizvajalca kultnih tehnoloških izdelkov, kot sta iPhone in iPad. Tržna kapitalizacija podjetja znaša 349 milijard dolarjev in je v ZDA manjša le od Exxon Mobilove. 55-letni Jobs je prebolel raka, vseeno pa ima še vedno zdravstvene težave in je posle predal Timu Cooku. V zunajborznem trgovanju so Applove delnice padle za sedem odstotkov, pričakovati pa je, da bo četrtkovo trgovanje prineslo padec tudi preostalih tehnoloških delnic.

Finančne krivulje: Mag. Igor Erker trdi, da so delniški trgi trenutno izrazito nizko.


Največji padec zlata v zadnjih 30 letih
Izjemno burno je bilo včeraj dogajanje na trgu plemenitih kovin. Zlato je izgubilo več kot 100 dolarjev, kar je največji enodnevni padec po letu 1980. Cena se je tako z rekordnih 1.911 dolarjev v kratkem znižala na dobrih 1.700 dolarje. Od julija je cena zlata zaradi večje nevarnosti nove svetovne recesije porasla kar za 400 dolarjev, tako da je bil popravek navzdol že nujen. Nekaj strahov pred recesijo je v sredo odpravil podatek, da je število naročil za dolgotrajne dobrine julija v ZDA poraslo za štiri odstotke.

Četrtkovi tečaji delnic v prvi kotaciji:

TELEKOM

+2,22 %

69,00 EUR

KRKA

+2,02 %

57,50

GORENJE

+1,61 %

6,30

MERCATOR

-0,00 %

150,00

PETROL

-0,00 %

170,00

NOVA KBM

-0,74 %

5,39

LUKA KOPER

-0,94 %

10,50

INTEREUROPA

-8,37 %

1,521

Telekom po objavi rezultatov navzgor
Indeks SBI TOP se je zvišal za 0,9 odstotka, kar je največ v zadnjih dveh tednih. Telekomove delnice so se po objavi poslovnih rezultatov zavihtele do 70 evrov, več kot dva odstotka dražje pa so tudi Krkine delnice, ki so bile s 475 tisoč evri daleč najprometnejše. Skupina Telekom Slovenije je v letošnjem prvem polletju ustvarila 25,1 milijona evrov čistega dobička, kar je za 20 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se zmanjšali za tri odstotke na 402,3 milijona evrov. Večjo rast indeksa SBI TOP so preprečile delnice Nove KBM, ki so se pocenile za tri četrtine odstotka.