"Sončna elektrarna je naprava in ne objekt," pojasnjuje Merc. Foto: RTV SLO
Ministrstvo za okolje nad sončne elektrarne

Ministrstvo za okolje z zahtevo po pridobitvi gradbenega dovoljenja nezakonito ovira postavitev sončnih elektrarn, menijo v Združenju slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI).

Okoljsko ministrstvo je marca letos napisalo mnenje, da je nameščanje fotovoltaičnih naprav, na obstoječih objektih ali ob njih, mogoče v okviru naložbenih in vzdrževalnih del brez omejitve glede na moč ali površino naprave. Gradbeno dovoljenje je treba pridobiti samo, če se posega v zgradbo obstoječega objekta.

Predsednik združenja slovenske fotovoltaične industrije Uroš Merc pravi, da je bilo veliko sončnih elektrarn zgrajenih na podlagi mnenj ministrstva. Gradbeni inšpektorji pa z izdajanjem odločb pritiskajo na investitorje, da te elektrarne odstranijo. V primeru sončnih elektrarn gre za postavitev naprave in po veljavni slovenski zakonodaji za postavitev naprav na strehe stavb gradbeno dovoljenje ni potrebno, saj taka postavitev spada med vzdrževalna dela, še dodaja.

Ministrstvo zavrača očitke, da ovira postavitve sončnih elektrarn.
V odzivu na očitke ZSFI-ja je ministrstvo zapisalo, da je razlaga združenja zmotna. Za samo postavitev naprave gradbeno dovoljenje res ni potrebno, če se objekt rekonstruira ali se mu zaradi postavitve elektrarne spremeni zunanji videz, pa je. Pravna mnenja, ki jih po naročilu pripravljajo posamezniki ali družbe, pri odločitvah ministrstva niso relevantna, kar je ugotovilo že upravno sodišče. "Noben organ v državi, ki je pristojen za ugotavljanje nezakonitih ravnanj in odločitev ministrstva v zvezi z gradnjo sončnih elektrarn, ni ugotovil kakršne koli nezakonitosti," še dodajo.

Kaj bo storil Pahor?
V združenju so pozvali slovenskega premierja Boruta Pahorja, naj jim pomaga pri vzpostavitvi pravnih razmer. "Na panogo fotovoltaike je vezanih veliko delovnih mest, dodana vrednost, tehnološki razvoj, izvoz, močno je vpleten finančni in bančni sektor ter številni drugi družbeni segmenti sodobnega sveta," pravi Merc. Boji se, da bo zaradi različnih razlag slovenske zakonodaje zadeva končala na sodišču. Opozarja, da so naložbe v fotovoltaiko zelo velike in temu primerne bodo tudi odškodnine.

Ministrstvo za okolje nad sončne elektrarne