Cene hrane dosegajo rekordne vrednosti. Foto: EPA
Cene hrane dosegajo rekordne vrednosti. Foto: EPA

V Avstriji zaznavajo podražitve na različnih področjih. Stroški energije za gospodinjstva so se marca v primerjavi z enakim obdobjem lani povišali za približno 40 odstotkov, zato je vlada sprejela vrsto ukrepov.

Do konca maja bo štiri milijone gospodinjstev prejelo bon v vrednosti 150 evrov; unovčili jih bodo lahko pri dobaviteljih električne energije in jih uporabili kot dobropis pri letnem obračunu. 750.000 posebej socialno ogroženih gospodinjstev bo prejelo še dodatnih 150 evrov enkratne pomoči.

Italija: znižanje trošarin in enkratna pomoč

Italijanska vlada je sprejela obsežen paket ukrepov, vreden 14 milijard evrov, s katerim skuša zajeziti posledice vojne in draginje na življenje in gospodarstvo.

Sorodna novica Ukrepi Italije: "Cilj zaščititi kupno moč družin in proizvodno sposobnost podjetij"

Med ukrepi je občutno znižanje trošarin na goriva. Vlada je ob tem za naslednja dva meseca popolnoma odpravila trošarine na stisnjeni zemeljski plin ter mu znižala davek na dodano vrednost z 22 na 5 odstotkov. Tisti državljani, ki ne dosegajo 35.000 evrov letnega bruto dohodka, so upravičeni do 200 evrov enkratnega dodatka. Ukrep predvideva tudi 200 milijonov evrov nepovratne pomoči podjetjem, ki poslujejo pretežno z državami v vojni in jih je vojna v Ukrajini posebej prizadela.

Hrvaška: znižanje DDV-ja in mesečni boni

Sorodna novica V Ukrajini zaradi vojne obtičalo 25 milijonov ton žita

Tudi na Hrvaškem močno čutijo višje cene energentov, propadla so številna podjetja. Vlada je omejila rast cen elektrike za največ 9,6 odstotka, plina pa za največ 20 odstotkov. Ceno plina so omejili tudi z znižanjem davka na dodano vrednost, in sicer s 25 na 5 odstotkov, vendar le za leto dni. Socialno najbolj ogroženi dobijo mesečne bone za elektriko in plin, 720.000 upokojencev s pokojninami do 530 evrov pa enkratno finančno pomoč. Hrvaška vlada je znižala tudi DDV na hrano, in sicer na sveže meso, ribe, jajca, sadje, zelenjavo, jedilna olja, otroško hrano in stroške v kmetijstvu s 13 na pet odstotkov.

Madžarska: omejitev zgornje meje cen

Madžarska vlada je medtem napovedala podaljšanje zgornje meje cen osnovnih prehrambnih izdelkov in goriva najmanj do prvega julija.