Na borzi v Madridu so delnice banke Bankia, ki je na robu propada, padle za več kot 25 odstotkov. Foto: EPA
Na borzi v Madridu so delnice banke Bankia, ki je na robu propada, padle za več kot 25 odstotkov. Foto: EPA
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP se je v ponedeljek znižal za več kot odstotek. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Sredi prejšnjega tedna so bili finančni trgi zelo pesimistični, ker evropski voditelji niso ponudili prave rešitve za dolžniško krizo, vedno več pa je bilo ugibanj o tem, da bo Grčija po junijskih parlamentarnih volitvah zapustila evrsko območje. Toda v zadnji raziskavi javnega mnenja je imela Nova demokratska stranka, ki podpira varčevalne ukrepe v zameno za evropsko pomoč, prednost pred stranko Siriza. To je malce okrepilo vrednost evra (na 1,258 dolarja), ki je v petek prvič po skoraj dveh letih pogledal pod 1,25 dolarja. Napovedi so slabi, saj se je na deviznem trgu Forex število stav proti evru v tednu do 22. maja zvišalo na rekordno raven.

Spet višji donos španske 10-letne obveznice
Delniški indeksi v Londonu, Frankfurtu in Parizu so bili danes sredi dneva za okrog odstotek v pozitivnem območju, medtem pa je spet zdrsnila borza v Madridu. Indeks Ibex je izgubil pol odstotka, najbolj pa je izstopal več kot 25-odstotni padec delnic četrte največje španske banke Bankia, ki za preživetje potrebuje 19 milijard evrov. Ker bo morala verjetno v kislo jabolko ugrizniti država, so se donosi na španske obveznice povzpeli na najvišjo letošnjo raven. Donos na desetletne obveznice znaša 6,5 odstotka, premija na nemške obveznice pa se je povzpela na 505 bazičnih točk.

Pester teden na Wall Streetu
Surovine so se podražile, kar je tudi posledica novih signalov o spodbujanju gospodarske rasti v Kitajski. Vlada se utegne odločiti, da bo na podeželju subvencionirala nakupe novih avtomobilov. Cena nafte vrste brent se je zvišala nad 108 dolarjev. Na ameriških borznih parketih v ponedeljek zaradi praznika ne bo trgovanja, sicer pa bo konec tedna zelo pestro, saj bo objavljen popravljen podatek o rasti BDP-ja in o ameriški brezposelnosti. Prejšnji teden je bil na Wall Streetu končno pozitiven, indeks Dow Jones pa je v petih dnevih skupno pridobil 0,7 odstotka.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

TRIGLAV

+3,14 %

12,80 EUR

NOVA KBM

+0,00 %

2,70

GORENJE

-0,20 %

4,99

PETROL

-0,54 %

183,00

LUKA KOPER

-1,00 %

9,90

KRKA

-1,94 %

45,40

MERCATOR

-1,88 %

125,55

TELEKOM

-3,27 %

69,16


Kavšek in Čurovičeva nova člana Mercatorjeve uprave?
Na Ljubljanski borzi je indeks SBI TOP (563 točk) ob zelo nizkem prometu izgubil 1,22 odstotka. Delnice Krke (prometa le za 111 tisoč evrov), Gorenja in Mercatorja so izgubile skoraj dva odstotka, Telekoma pa več tri odstotke. Na današnji seji nadzornega sveta Mercatorja je edina točka dnevnega reda potrjevanje imen novih članov uprave, ki jih bo predlagal novi predsednik uprave Toni Balažič. Finance pišejo, da bosta nova člana uprave zdajšnji prvi mož Fructala Drago Kavšek in Stanka Čurovič, ki je zdaj članica uprave Mercatorja za jugovzhodne trge. "Verjamem, da bo nova ekipa začela delovati še pred poletjem. Vizija je trenutno imeti štiričlansko upravo," je na dan imenovanja dejal Balažič.