Prodaja Celjskih mesnin se je zapletla. Foto: BoBo
Prodaja Celjskih mesnin se je zapletla. Foto: BoBo

Novica, da Izidor Krivec in Danilo Dujović prodajata večinski delež Celjskih mesnin, je odjeknila pred mesecem dni, kmalu nato pa se je zapletlo. Celjsko okrožno sodišče je namreč le nekaj dni po podpisu dogovora s Hrvati na zahtevo tožilstva vpisalo plombo, s katero je Krivcu prepovedalo, da proda ali zastavi 60-odstotni delež Celjskih mesnin, poroča portal Necenzurirano.

Omenjeni delež je uradno v lasti avstrijskega podjetja CM Invest, ki sta ga vrsto let obvladovala Krivec in Dujović. Prav prek tega podjetja, v katerem je Dujović svoj 40-odstotni lastniški delež že prodal Braći Pivac, je hrvaška skupina želela izpeljati prevzem Celjskih mesnin.

Bodo Braća Pivac smela prevzeti Celjske mesnine?

Kazenska zadeva iz leta 2010

Iz dokumentacije, ki jo je pridobil Necenzurirano, je razvidno, da se je tožilstvo za blokado lastništva Celjskih mesnin odločilo zaradi kazenske zadeve, v kateri je prvi osumljenec Mirko Tuš, ustanovitelj in dolgoletni direktor trgovske verige Engrotuš. Dujović naj bi Tušu pomagal pri 30 milijonov evrov vrednem oškodovanju Engrotuša. Prav toliko koristi naj bi z istimi spornimi posli ustvarile Celjske mesnine in povezana podjetja. Dujović je tako osumljen kaznivega dejanja pomoči pri zlorabi položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Posli segajo v leto 2010, ko sta Krivec in Dujović iskala najkrajšo pot do vračila posojil, najetih za financiranje prevzema Celjskih mesnin. V istem obdobju je Tušev poslovni imperij zaradi prezadolženosti in neuspešnih dogovorov z bankami drsel v insolventnost.

Odvetnik Hren: Kot bi šel nad muho z macolo

"Ni tipično ravnanje specializiranega državnega tožilstva, da po domače rečeno poseže v aktiven posel. Praviloma pride do postopka z začasnim zavarovanjem za pretekle primere, ko gre za razpolaganje s premoženjem, kjer je dokaj jasno, da ima nezakonit izvor," je za TV Slovenija komentiral odvetnik Timon Hren in dodal, da je ravnanje državnega tožilstva v tem primeru, presenetljivo s stališča njihove nadpovprečne angažiranosti.

"Uporaba postopka z začasnim zavarovanjem zoper osebo, ki ni osumljenec kaznivega dejanja, je, kot da bi šel muho ubijati z macolo, saj jo boš, ampak orodje morda ni najbolj primerno za zelo specifično nalogo, ki naj bi jo opravil," je sklenil odvetnik Hren.

Uradnih informacij o dogajanju okrog Celjskih mesnin ni mogoče dobiti. Krivec izjav ne daje, Dujovićev odvetnik Blaž Kovačič Mlinar pa blokade lastništva prav tako ni želel komentirati, še poroča Necenzurirano.

Celjsko okrožno sodišče je na zahtevo tožilstva vpisalo plombo, s katero je prepovedalo, da prodajo ali zastavitev 60-odstotnega deleža Celjskih mesnin.  Foto: Sodišče
Celjsko okrožno sodišče je na zahtevo tožilstva vpisalo plombo, s katero je prepovedalo, da prodajo ali zastavitev 60-odstotnega deleža Celjskih mesnin. Foto: Sodišče