Telekom Srbija naj bi bil vreden milijardo evrov, kar je 300 milijonov več od cenitve Telekoma Slovenije. Foto: EPA
Telekom Srbija naj bi bil vreden milijardo evrov, kar je 300 milijonov več od cenitve Telekoma Slovenije. Foto: EPA

Poziv za prodajo državnega deleža v Telekomu je konec prejšnjega tedna objavila srbska agencija za privatizacijo. Zainteresirani predstavniki morajo ponudbe predložiti najpozneje do 2. avgusta. Pri postopku prodaje svetuje francoska družba Lazard Freres.

Potem ko bo komisija za izvedbo postopka prodaje Telekoma pripravila seznam prispelih nezavezujočih ponudb, bo agencija za privatizacijo izbrane ponudnike pozvala k sodelovanju v drugi fazi postopka prodaje.

Za nakup Telekoma se lahko potegujejo domače in tuje pravne osebe, ki izpolnjujejo pogoje iz javnega razpisa, med katerimi sta najpomembnejša, da je ponudnik v zadnjih treh letih nudil storitve mobilne telefonije in da je v zadnjih treh poslovnih letih ustvaril prihodke od telekomunikacijskih storitev v znesku več kot 500 milijonov evrov.

Zadovoljiv je tudi pogoj, da je ponudnik v zadnjih 10 letih pridobil sredstva v znesku več kot 500 milijonov evrov. Zainteresirani kupec lahko pri nakupu sodeluje tudi, če je njegova vrednost premoženja ob koncu lanskega leta znašala vsaj dve milijardi evrov.

Na razpisu lahko poleg tega sodeluje tudi investitor, ki je z 20-odstotnim deležem že vsaj 10 let udeležen v lastništvu katerega od telekomunikacijskih operaterjev, in sicer z letnimi prihodki vsaj 500 milijonov evrov.

Srbska država ima v Telekomu 58,11-odstotni delež, 20 odstotkov je lastnih delnic, preostalih 21,89 odstotka pa predstavljajo fizične osebe. Telekom Srbije je sicer že bil v delni tuji lasti - leta 1997 sta vanj vstopila grški OTE in Telecom Italia, a sta se do leta 2003 umaknila.

Po neuradnih podatkih naj bi prve cenitve družbe, ki jih je opravil Ernst & Young, družbo vrednotile na milijardo evrov, kolikor je imela lani Telekom Srbije tudi prihodkov.