Boško Šrot ni dobil razrešnice, nadomestna skupščina pa je izglasovala tudi začetek izredne revizije. Foto: MMC RTV SLO
Boško Šrot ni dobil razrešnice, nadomestna skupščina pa je izglasovala tudi začetek izredne revizije. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško
Kad je predlagal, da bi posle Pivovarne Laško preveril posebni revizor. Foto: MMC RTV SLO
Evri
Kad je predlagal razširitev dnevnega reda skupščine s točko o višini sejnin. Po predlogu Kada bi bila višina sejnine za člana nadzornega sveta 330 evrov, za predsednika pa 429 evrov. Za sodelovanje na dopisni seji se nadzornikom določi 264 evrov sejnine, predsedniku pa 434 evrov. Po predlogu Kada se nadzornikom nagrada za njihovo lansko delo ne izplača. Predlog je bil na nadomestni skupščini potrjen. Foto: MMC RTV SLO
Skupščina namesto skupščine

Uprava in nadzorniki Pivovarne Laško so pol ure pred njenim začetkom sklicano skupščino preložili. Zbrani delničarji so jo zato izvedli na stopnišču kulturnega centra v Laškem.

Na nadomestni skupščini so glasovali Kad, sklad Skagen Kon-Tiki, Electa, nekaj malih delničarjev in vseslovensko združenje malih delničarjev, ki je imelo za slab odstotek kapitala pooblastil, skupno pa so njeni udeleženci predstavljali dobrih 16 odstotkov kapitala pivovarne.

Delničarji so izglasovali predlog Kada o izredni reviziji ter o razrešitvi dveh nadzornikov, prav tako pa upravi ni podeljena razrešnica, poroča RA SLO. Na predlog Kada so bile znižane tudi sejnine.

PL: Nezakonita skupščina
Skupščina Laškega je potekala v Kulturnem centru Laško, kjer je bila tudi sklicana, ker pa so bila vrata v dvorano zaprta in zaklenjena, je potekala kar na stopnišču. Skupščini je predsedoval odvetnik Andrej Simonič (Stojan Zdolšek, predlagani za vodenje skupščine, k njej ni pristopil), nadziral pa jo je notar Miro Bregar, ki je menda šele tretji izmed poklicanih notarjev, ki si je "upal" prisostvovati.

Pivovarna Laško je sporočila, da je kljub zakonito preklicani skupščini nekaj delničarjev svoje srečanje nezakonito v medijih označilo za skupščino delničarjev. "Na njem so po poročanju medijev sodelovali tudi nekateri delničarji, ki se na skupščino sploh niso prijavili, pa tudi predstavniki paradržavnega sklada," opozarjajo laški pivovarji.

Sicer bo uprava Pivovarne Laško javnost obvestila o novem sklicu 15. skupščine delničarjev v skladu z zakonodajo.

296. člen
(sklic na zahtevo manjšine)
(1) Skupščino je treba sklicati, če delničarji, katerih skupni deleži dosegajo dvajsetino osnovnega kapitala, pisno zahtevajo sklic skupščine in navedejo namen in razloge zanj. Zahteva se pošlje poslovodstvu družbe. Statut lahko pravico do sklica uredi tudi drugače, pri čemer pa skupni delež delničarjev, ki lahko zahtevajo sklic skupščine, ne sme biti določen višje kot desetino osnovnega kapitala.

Izveček iz Zakona o gospodarskih družbah

Pred preklicano redno letno skupščino je bilo sicer veliko ugibanj, povezanih z glasovanjem, saj največja lastnika Infond Holding in CP Maribor nimata glasovalnih pravic, kar pa naj lastnika Infonda po pisanju Financ ne bi preveč skrbelo, saj naj bi si glasove za lobiranje že priskrbel.

Urad za varstvo konkurence še vedno ni presodil glede morebitne koncentracije lastništva, zato do končanega postopka 55-odstotni lastnik pivovarne, Šrotov Infond Holding, in Cestno podjetje Maribor nimata glasovalnih pravic.

Po poročanju Financ naj Šrota prepoved glasovanja ne bi preveč skrbela. Hvalil naj bi se, da čeprav lahko Kad, Triglav, NFD, švedski sklad in Electa zberejo do 75 odstotkov, ne more izgubiti, saj naj bi zbral dovolj pooblastil, piše finančni dnevnik. Sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, direktor Electe Damijan Janković, pa je za časnik dejal, da je najpomembneje, da lastniki izglasujejo posebno revizijo.

Bodo mali delničarji izključeni?
Glasovanje delničarjev (skupaj imata 57 odstotkov lastništva), ki visi v zraku, bi bilo še posebej pomembno pri tretji točki skupščine, v kateri uprava oz. Boško Šrot in nadzorni svet pivovarne delničarjem predlagata 50-odstotno dokapitalizacijo tudi s stvarnimi vložki, kar bi pomenilo izključitev malih delničarjev in še večjo konsolidiranost lastništva v družbi, poroča Radio Slovenija. Infond Holding in CP Maribor pa med drugim tako ne bi smela glasovati še o imenovanju dveh novih nadzornikov, podaljšanju mandata dveh trenutnih nadzornikov, spremembah statuta in imenovanju posebnega revizorja, ki ga je zahtevala Kapitalska družba (Kad).

V nadzorni svet Remic in Rojnik?
Na današnji skupščini naj bi delničarji odločali še o pokritju lanske 4,4 milijona evrov čiste izgube. Uprava podjetja predlaga, da se ta izguba pokrije iz nerazporejenega dobička iz preteklih let, 1,6 milijona evrov pa iz drugih rezerv iz dobička. Glasovali bi tudi o podelitvi razrešnice upravi in nadzornemu svetu pivovarne, ki je lani imel 1,6 milijona evrov bilančne izgube. Med nadzornike kot predstavnika kapitala s štiriletnim mandatom naj bi delničarji izvolili Janka Remica in Franca Rojnika.

Glasovali naj bi torej tudi o predlogu o spremembi statuta družbe. Če bi bil ta predlog sprejet, bi uprava Pivovarne Laško v obdobju petih let osnovni kapital družbe povečala z izdajo novih delnic za največ polovico osnovnega kapitala podjetja, ki obstaja med sprejemom sprememb statuta. Pred izdajo novih delnic bi morala uprava pridobiti soglasje nadzornega sveta.

Skupščina bi danes obravnavala še sklep o pooblastilu upravi družbe za nakup lastnih delnic za odkupno ceno, ki ne sme biti višja od cene delnic, ki velja na organiziranem trgu, z namenom maksimizacije notranje vrednosti delnic Pivovarne Laško. Skupni delež tako pridobljenih delnic ne sme skupaj z drugimi lastnimi delnicami družbe preseči 10 odstotkov osnovnega kapitala. Pooblastilo uprave za nakup lastnih delnic naj bi veljalo 36 mesecev od dneva sprejetja sklepa. Če uprava podjetja ugotovi, da za omenjeni namen pridobljenih delnic ne potrebuje več, jih lahko odsvoji v soglasju z nadzorniki.

Na skupščini tudi o višini sejnin
Kot je znano, je Kad od Pivovarne Laško zahteval razširitev dnevnega reda skupščine, in sicer s predlogom o določitvi bruto višine sejnin članom nadzornega sveta. Kad tako predlaga, da se za udeležbo na seji nadzornega sveta višina sejnine za člana nadzornega sveta določi v višini 330 evrov, za predsednika pa v višini 429 evrov. Za sodelovanje na dopisni seji se nadzornikom določi 264 evrov sejnine, predsedniku pa 434 evrov. Po predlogu Kada se nadzornikom nagrada za njihovo lansko delo ne izplača. Uprava pivovarne predlog Kada ocenjuje kot nepotreben, saj nadzorniki ne prejemajo nobenih sejnin, ampak le potne stroške za dejanski prihod na sejo. Višina nagrade nadzornemu svetu je urejena s statutom in tako predsednik nadzornega sveta prejme nagrado v višini enomesečne plače direktorja podjetja, preostali člani pa 60 odstotkov tega zneska.

Posli pod drobnogled revizorja
Kad je predlagal tudi, da skupščina za posebnega revizorja z namenom preverjanje vodenja posameznih poslov skupine Pivovarna Laško imenuje revizijsko družbo KMPG Slovenija iz Ljubljane. Ta revizor naj bi potem preveril posle, ki jih je Pivovarna Laško vodila z Zdraviliščem Laško, Infond Holdingom, Premogovnikom Velenje, Centrom Naložbe in Istrabenzom. V Pivovarni Laško tudi ta predlog zavračajo, saj ocenjujejo, da je bil nakup delnic Zdravilišča Laško razkrit v letnem poročilu za leto 2008, posli, povezani z nakupom delnic Istrabenza, ki so družbi prinesli dobiček, pa v letnem poročilu za leto 2007.

A. Me.


Skupščina namesto skupščine