Z ministrstva pojasnjujejo: denarja ni več. Foto: EPA
Z ministrstva pojasnjujejo: denarja ni več. Foto: EPA
Manj stanovanjskih subvencij

Rok iz Ljubljane je subvencijo dobil že dve leti zapored, po novem, če bo tudi na letošnjem razpisu izpolnil vse pogoje, pa bo njegova družina dobila kar polovico manj, čeprav ima letos enega člana več, je za TV Dnevnik poročala Nuša Baranja.

Ogorčeni so tudi nekateri poslanci. Kar 20 iz različnih poslanskih skupin jih je je na ministra za okolje, ki je znižanje predlagal, že naslovilo odprto pismo proti zmanjševanju subvencij. Prvopodpisani Dejan Levanič je dejal: "Dokler nimamo rešene stanovanjske politike mladih, naj ta subvencija ostane takšna, kot je. Ni veliko, je pa velik pripomoček mladim družinam, da se osamosvojijo, da si ustvarijo družino in na koncu koncev tudi oživijo, to je naloga države, da ustvarja te pogoje."

Varčevali bi lahko drugje, na primer pri kakšni svetovalni pogodbi nekaterih ministrstev, pravi Levanič. V podmladku SDS-a pa dodajajo, da daje vlada mlade na stranski tir.

Denarja vse manj ...
Na ministrstvu so pojasnili, da bodo novi znesek začeli izplačevati po letošnjem razpisu, ki bo objavljen prihodnji petek. Družinam, ki so subvencije oziroma odločbe 300 evrov na družinskega člana že dobile, pa ne bo treba nič vračati. A tudi te bodo od zdaj dobile le 120 evrov na člana, je poročala Baranja.

... upravičencev pa vse več
Dodali so še, da denarja ni nič več, število upravičencev pa izjemno narašča. Po ocenah bo letos 11.000 takih družin. Z znižanjem teh subvencij pa bo država namesto 12 milijonov zanje namenila le slabih pet milijonov evrov, je poročala Nuša Baranja.

Manj stanovanjskih subvencij