Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Peter Pišek je pojasnil, da z infrastrukturnim ministrom Jernejem Vrtovcem še niso našli rešitve za pomoč prevoznikom, ki jih je epidemija novega koronavirusa močno prizadela, vendar pa nadaljujejo pogovore.

Pišek je zadovoljen z delom ministra, ki prevoznike, kot je dejal, razume, vendar pa bodo morali o nujnosti ukrepov prepričati tudi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in finančnega ministra Andreja Širclja.

Sorodna novica Podaljšanje subvencije čakanja na domu za vsaj en mesec tudi za avtomobilsko industrijo?

"Sklepe imamo že pripravljene, saj smo imeli korespondenčno sejo upravnega odbora, ki je sklepe soglasno potrdil, in gremo naprej. Če se danes ne bomo dogovorili, bo upravni odbor jutri začel priprave na protest," je dejal. Kdaj bi ta lahko potekal, še ni razkril, dejal pa je, da bodo pri vztrajanju s protestom brezkompromisni. Prevozniki si sicer po njegovih besedah iskreno želijo dogovora.

"Če bomo, kot pravi vlada, zdaj 'na polno' začeli s turizmom, potem naš sektor ne bo potreboval pomoči. Vendar vsi vemo, da se to ne bo zgodilo," je dejal Pišek. Za sektor turističnih prevozov, ki ne deluje že od februarja, zahtevajo 12 milijonov nepovratnih sredstev in ukrep čakanja na delo do konca leta oz. do trenutka, ko bodo začeli delati. Med osrednjimi zahtevami prevoznikov, ki opravljajo turistične prevoze, so tudi podaljšanje veljavnosti pogodb za posebne linijske prevoze in nadomestila za izvajalce občasnega prevoza, ukrepi iz prvega in drugega svežnja ukrepov pa naj za sektor občasnega prevoza potnikov veljajo do konca leta.

S težavami se spopada tudi tovorni promet, kjer prevozniki po Piškovih besedah potrebujejo ugodna posojila za zagon investicij. Sektor je "na kolenih, saj je 70 odstotkov prevoznih kapacitet na razpolago, zaradi česar prihaja do nelojalne konkurence in pritiska na cene", je skleni

Vrtovec se je srečal s predstavniki turističnih avtobusnih prevoznikov

Na ministrstvu za infrastrukturo zatrjujejo, da od prvega dne epidemije s predstavniki avtoprevoznikov vodijo odprt dialog glede njihovih problemov, zato obžalujejo, da so v zadnjih dneh posegli po "ultimatih in izsiljevanju". Kot so navedli, je vlada avtoprevoznikom prisluhnila in priskočila na pomoč tako v prvem in drugem kakor tudi v tretjem protikriznem paketu, v katerem so zagotovili sredstva v višini 10 milijonov evrov povratnih sredstev preko SID banke ter podaljšali ukrep povračila nadomestila čakanja na delo.

Vrtovec je ob tem danes opravil pogovor s predstavniki avtobusnih prevoznikov, ki opravljajo turistične prevoze. "Gre za segment, ki je v času epidemije najbolj prizadet, saj so avtobusni turistični prevozi še dandanes popolnoma ustavljeni. Minister verjame, da poleg turističnih vavčerjev za vse državljane, lahko najdemo še dodatne rešitve v prid avtobusnim prevoznikom, ki opravljajo turistične prevoze," so še navedli na ministrstvu.

Avtoprevozniki grozijo s stavko