Po Dolarjevih besedah je najboljša mogoča rešitev najcenejša, najkakovostnejša in najzanesljivejša oskrba z električno energijo, pomembno pa se mu zdi tudi, da v procesu reorganizacije ne bi bilo odpuščanj. Foto: BoBo
Po Dolarjevih besedah je najboljša mogoča rešitev najcenejša, najkakovostnejša in najzanesljivejša oskrba z električno energijo, pomembno pa se mu zdi tudi, da v procesu reorganizacije ne bi bilo odpuščanj. Foto: BoBo
Elektrika
Stavka se bo začela tako, da se bo ustavila nočna proizvodnja, nato pa bodo stavko stopnjevali po pravilih dedukcije. Foto: BoBo
Stavka v energetiki in grožnje z odklopom

Predsednik sindikata in vodja stavkovnega odbora Franc Dolar je dejal, da so storili vse, da stavke ne bi bilo, a druge možnosti ni. Zaposleni v energetiki imajo štiri stavkovne zahteve, to so ustavitev reorganizacije elektrodistributerjev na podlagi odzivnega poročila vlade Računskemu sodišču do sprejetja skupnih odločitev na podlagi pravil delovanja ekonomsko-socialnega odbora za energetiko, vzpostavitev socialnega dialoga na vseh ravneh o strategiji, organiziranosti in razvoju elektrogospodarstva, zamenjava generalnega direktorja direktorata za energijo Janeza Kopača ter sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo uredila področje obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja.

"Kopač prepričal Radićevo"
Dolar je pojasnil, da je Kopač v preteklosti med drugim dejal, da se sindikati strinjajo z odzivnim poročilom vlade, čeprav ni tako. Ko je ministrica za gospodarstvo postala Darja Radić, se je srečala s sindikati ter jim predlagala, kar so sindikati že pred tem predlagali sami (to je, da strokovnjaki pripravijo in predstavijo študije in se poišče najboljša mogoča rešitev). Po Dolarjevih besedah je najboljša mogoča rešitev najcenejša, najkakovostnejša in najbolj zanesljiva oskrba z električno energijo, pomembno pa se mu zdi tudi, da v procesu reorganizacije ne bi bilo odpuščanj.

Podpredsednik sindikata Valter Vodopivec je dejal, da ne želijo dopustiti odprodaje tržnih deležev, reguliran del pa bi prevzeli ciljni naročniki in izvajalci. Želijo ohraniti organiziranost distribucije in s tem povezane storitve čim bližje potrošniku.

V skrajnem primeru bodo brez elektrike tudi gospodinjstva
Ker so se pogovori v zadnjem času obrnili v drugo smer, Dolar meni, da je Kopač prepričal ministrico. Opozoril je, da se od Kopačevega nastopa energetika sesuva, in ob tem spomnil na distribucijo, Termoelektrarno Trbovlje, Termoelektrarno Šoštanj in Dravske elektrarne Maribor. Če vlada ne bo povzela korakov pogajanj, se bodo po Dolarjevih besedah razmere zaostrile in lahko se zgodi tudi "tema". Če ne prejmejo zadostnih zagotovil za to, se bo stavka začela 12. oktobra.

Začela se bo tako, da bo nočna proizvodnja "stala", nato pa bodo stavko stopnjevali po pravilih dedukcije. Dolar je zagotovil, da gospodinjstva prvi dan stavke ne bodo ostala brez električne energije, se pa to lahko zgodi na četrti stopnji, a bodo pred tem izklopi v drugih segmentih. Vladi bodo zdaj ponudili pogajanja, premier Borut Pahor in ministrica Radićeva pa sta o napovedi stavke že obveščena.

Stavka v energetiki in grožnje z odklopom