Stavkajo delavci pri igralniških mizah. Foto: BoBo
Stavkajo delavci pri igralniških mizah. Foto: BoBo

Za stavko so se odločili, ker tudi na tretjih pogajanjih v soboto pogajalski skupini sindikata igralniških delavcev in uprave Hita nista zbližali stališč.

Vodja stavkovnega odbora Iztok Černigoj je povedal, da v novogoriških igralnicah Park in Perla ter v kranjskogorski Koroni stavkajo vsi zaposleni pri igralnih mizah, torej okoli 500 delavcev. To po njegovem mnenju kaže na absolutno nezaupanje upravi in na upravičenost njihovih zahtev. Po njegovih navedbah so imeli namen stavkati tudi v igralnem salonu Drive In v Vrtojbi, a zdaj od tam sporočajo, da bodo delali normalno.

Ocena uprave o številu stavkajočih je drugačna, stavkalo naj bi le od 180 do 200 zaposlenih. Vodja pogajalske skupine uprave Uroš Kravos je povedal še, da bi bila lahko nova pogajanja šele prihodnji teden, saj sta obe strani trenutno predaleč narazen.

Sindikat zahteva podaljšanje veljavnega sporazuma o delovnem času za igralništvo, preklic novega izračuna plač ter izplačilo razlike plač, zaostalih plačil v drugi pokojninski steber ter podaljšanje veljavnosti podjetniške kolektivne pogodbe do sprejema nove.

Uprava s tožbami nad organizatorje
Iz Hita pa so sporočili, da je sindikalna stran na pogajanja prišla s kompromisnim predlogom, ki v celoti povzema njihove stavkovne zahteve, popušča pa le pri plačevanju drugega pokojninskega stebra. A uprava vztraja pri svojem, saj so prepričani, da je namen sindikata predvsem povzročanje škode, ne pa dogovor. Kot namreč ocenjujejo, bo izguba velika, saj je december mesec, v katerem je obisk igralnic največji. "Če se bo stavka nadaljevala preko celega meseca, se bo škoda lahko štela v milijonih," je prepričan predsednik uprave Drago Podobnik.

Zato so se odločili, da proti organizatorjem stavke v najkrajšem času vložijo odškodninske tožbe.