Stavka bi se lahko zgodila v igralnicah Park in Perla v Novi Gorici ter Korona v Kranjski Gori ter v igralnem salonu Drive In v Vrtojbi. Foto: MMC RTV SLO
Stavka bi se lahko zgodila v igralnicah Park in Perla v Novi Gorici ter Korona v Kranjski Gori ter v igralnem salonu Drive In v Vrtojbi. Foto: MMC RTV SLO
Igre na srečo
December je čas največjega obiska, zato upravo skrbi višina škode, ki bi jo povzročila stavka. Foto: EPA

Sindikat igralniških delavcev je na pogajanja prišel s pisnim predlogom, ki v celoti povzema stavkovne zahteve, popušča pa pri plačevanju drugega pokojninskega stebra, so sporočili iz Hita in dodali, da ta predlog sicer sprejemajo, a vztrajajo pri svojem.

Sindikat začel stavkati
Sindikat je napoved, da bodo delavci v primeru neuspešnih pogajanj stavkali, uresničil. Stavka se je začela ob 18. uri in bo trajala do 2. ure zjutraj. Za zdaj še ni jasno, ali bodo v nedeljo znova na vrsti pogajanja, saj sindikat stavko napoveduje tudi za nedeljo. V nedeljo naj bi stavkali med 16. in 24. uro.

Uprava napoveduje odškodninske tožbe
Po mnenju uprave je obnašanje sindikata le "oblika zavlačevanja in namerno povzročanje škode", medtem ko si dogovora z upravo ne želijo doseči. Zato bo uprava v primeru stavke proti organizatorjem stavke vložila posamične odškodninske tožbe, saj namerava sindikat stavkati decembra, ko je gostov največ, zato bo škoda najvišja, so še zapisali. V ponedeljek nameravajo na sodišče nasloviti predlog za izdajo začasne odredbe, s katero lahko sodišče stavko prepove, dokler se ne odloči o njeni utemeljenosti.

V upravi poudarjajo še, da se plače v Hitu od avgusta, ko so v povprečju znašale 2.848 evrov bruto, povečujejo in naj bi decembra znašale 3.306 evrov bruto.

Sindikati pogrešali predsednika uprave
Predsednik novogoriške enote SIDS-a pa je za MMC po začetku pogajanj dejal, da ta sicer potekajo po pričakovanjih, da pa odsotnost predsednika uprave Hita Draga Podobnika uspešnost pogajanj postavlja pod vprašaj.

"Trenutno vam sicer še ne morem povedati nič konkretnega, vendar pogajanja potekajo po naših pričakovanjih. Sindikat igralniških delavcev (SIDS) je že predal svoje konkretne predloge, vendar gospoda Podobnika nonšalantno ni na pogajanjih. Govori o ne vem kakšni škodi, na pogajanjih pa ni prisoten. Tudi če je dal pooblastila gospodu Kravosu, ta ne more podpisovati dokumentov, ki jih lahko podpiše gospod Podobnik," je za MMC povedal predsednik novogoriške enote SIDS Iztok Černigoj.

Sindikat je že napovedal stavko v treh Hitovih igralnicah in igralnem salonu. Pogajalska skupina uprave se je s predstavniki stavkovnega odbora dobila že dvakrat ta teden, prav tako so sindikaliste pozvali na pogajanja tudi danes ob 15. uri. Černigoj je še pred začetkom pogajanj izrazil pričakovanje, da se bo pogajanj udeležil tudi predsednik uprave Drago Podobnik, saj se z dozdajšnjo pogajalsko skupino uprave, ki jo vodi član uprave Uroš Kravos, ne želijo več pogajati.

"Pogajalska skupina uprave ima vsa pooblastila in polno zaupanje Draga Podobnika, predsednika uprave družbe Hit, o delu in poteku pogajanj je predsednik uprave redno seznanjen, zato je tudi v pismu, ki ga je naslovil vsem zaposlenim, očitke sindikata SIDS, da ignorira pogajanja, označil za nesmiselne. Dodal je, da njegova fizična neprisotnost na pogajanjih nikakor ne sme bili razlog za odklanjanje pogajanj," so v sporočilu na očitke sindikalistov odgovorili v upravi Hita.