Na okrogli mizi so se pogovarjali tudi o tem, da za zagotavljanje energetske suverenosti potrebujemo predvsem ustrezno mešanico virov električne energije. To pa morda vključuje tudi gradnjo TEŠ-a 6 in JEK-a 2. Foto: EPA
Na okrogli mizi so se pogovarjali tudi o tem, da za zagotavljanje energetske suverenosti potrebujemo predvsem ustrezno mešanico virov električne energije. To pa morda vključuje tudi gradnjo TEŠ-a 6 in JEK-a 2. Foto: EPA
Kakšna bo energetska politika?

Sklep okrogle mize je, da Slovenija potrebuje nov energetski načrt, ki bo inovativen. Energetsko suverenost pa moramo vzpostaviti s pravo mešanico virov električne energije.

Okrogle mize z naslovom "Slovenska energetika 2020: poslovno-trajnostno uspešna?" se je udeležilo okrog 150 predstavnikov podjetij in institucij s področja energetike. Med navzočimi je bil tudi premier Borut Pahor.

Pahor, ki je poudaril, da moramo v Sloveniji do vprašanja pristopati kot do "problema na eni in priložnosti na drugi strani", je spomnil še, da vlada pripravlja nov energetski program, ki bo predvidoma prihodnji mesec šel v razpravo.

Odzivi energetikov na predlog programa
Sogovorniki na današnji okrogli mizi so novi energetski program večinoma pozdravili. "To, kar se pripravlja, je izrazito tehnološki dokument, da bi uspeli s tem prebojem, pa bo treba vključiti inovativni podjetniški duh, glede katerega imam občutek, da danes državo moti," pa je bil kritičen predsednik uprave družbe Gen-I Robert Golob.

V razpravi so še poudarili, da primankljaj denarja za naložbe slabo vpliva na razvoj, pogoji, ki urejajo področje energetike, onemogočajo konkurenčnost, elektrika pa bi lahko bila dober izvozni proizvod, ki bi Sloveniji dvignil BDP.

TEŠ 6 in JEK 2?
Izjemen pomen pa so dali tudi zagotavljanju energetske suverenosti. Pri tem je jasno, da energije iz obnovljivih virov ne bo dovolj, če želimo ohraniti obstoječi življenjski standard. "Zanesljivost izhaja prav iz plina, premoga in jedrske elektrarne," je dejal direktor TEŠ-a Uroš Rotnik in skupaj z direktorjem Gen Energije Martinom Novšakom izrazil prepričanje, da sta potrebna tako drugi blok krške nuklearke kot šesti blok šoštanjske termoelektrarne.

Slovenija bo samo letos namenila skoraj 100 milijonov evrov za spodbujanje pridobivanja energije iz obnovljivih virov, je poudaril Pahor. Golob se je ob tem spomnil, da niti evro od teh spodbud ne gre iz državnega proračuna, ampak se denar v celoti nabira iz plačila električne energije, kar pomeni, da jo plačujejo odjemalci. To pa viša ceno energije in zmanjšuje konkurenčnost slovenskega gospodarstva, ki jo je Pahor danes izpostavil kot
temeljni cilj.

Kakšna bo energetska politika?