Ladislav Rožič. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Ladislav Rožič. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Kot so podrobneje pojasnili v sindikatu, se bodo najnižje osnovne plače v skladu s spremembami kolektivne pogodbe do vključno petega tarifnega razreda dvignile za 36,18 odstotka, v šestem in sedmem tarifnem razredu pa se bodo povečale za 25 odstotkov. Plača prodajalca, ki spada v četrti tarifni razred, se bo s 1. januarjem s 697,60 evra dvignila na 950 evrov bruto.

"Mogoče se v nominalnem znesku zdi malo, vendar je v odstotkih to najvišji dvig do zdaj," so pojasnili.

Sorodna novica Sindikalisti so dosegli dogovor, stavke v trgovinah ne bo

Rožič: To je zgolj približek želenega

Kot je za Slovensko tiskovno agencijo dodatno pojasnil generalni sekretar sindikata Ladi Rožič, z izkupičkom pogajanj niso zadovoljni, dosegli so zgolj približek tega, kar bi si želeli. "Naša želja je, da pri prodajalcih in prodajalkah doplačila k minimalni plači sploh ne bi bilo več," je bil jasen in obenem napovedal, da bodo s pogajanji glede višine plač nadaljevali februarja prihodnje leto.

Kot še izhaja iz vsebine aneksa h kolektivni pogodbi, se s 1. decembrom zvišujejo povračila stroškov za prehrano in prevoz. Prvo bo znašalo 6,15 evra na dan, povračilo stroškov prevoza na delo in z dela pa se bo izplačevalo najmanj v višini 85 odstotkov cene javnega prevoza oziroma 0,17 evra na kilometer v primeru, ko ne obstaja možnost javnega prevoza.

Višina regresa za letni dopust ostaja najmanj v višini zakonsko določene minimalne plače, vendar mora biti izplačan v gotovini, nad tem zneskom pa je lahko v skladu s predhodnim dogovorom izplačan tudi v bonih.

Sindikat: Plače ne omogočajo več dostojnega preživetja

Spremembe kolektivne pogodbe so trenutno v elektronskem podpisovanju pri vseh podpisnikih, med katerimi so poleg Sindikata delavcev trgovine Slovenije na strani zaposlenih tudi Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije ter Gospodarska zbornica Slovenije na strani delodajalcev. Veljati bodo začele z objavo v Uradnem listu.

Predstavniki Sindikata delavcev trgovine so sicer konec septembra zbrali 6470 podpisov pod peticijo, s katero so zahtevali višje plače in povračilo stroškov v zvezi z delom, ureditev delovnega časa in boljše delovne razmere. Kot so tedaj poudarili, plače trgovcev ne omogočajo več dostojnega preživetja, kar je tudi eden od razlogov za kadrovsko podhranjenost.

Sindikat je konec septembra zaradi nezadovoljstva v panogi oblikoval več zahtev, ki jih je naslovil na delodajalske organizacije. Zahteval je dvig osnovne plače, ki ne sme biti nižja od zakonsko določene minimalne plače. Prav tako je zahteval povračilo polnih potnih stroškov in regres za letni dopust najmanj 1500 evrov.