Ivan Zidar je za seboj pustil bore malo od največjega slovenskega gradbenega podjetja. Foto: BoBo
Ivan Zidar je za seboj pustil bore malo od največjega slovenskega gradbenega podjetja. Foto: BoBo
Dars
Dars je bil največji naročnik SCT-ja. Foto: MMC RTV SLO

V stečajnem postopku SCT-ja naj bi po oceni upravitelja Leona Benigarja Tošiča nastalo za 17,8 milijona evrov stroškov, postopek pa naj bi se sklenil v januarju 2015. Začetna ocena vrednosti premoženja SCT-ja znaša 56,7 milijona evrov, a upravitelj opozarja, da je ugotavljanje dejanskega obsega stečajne mase zaradi neurejenega stanja zahtevno.

V stečajnem postopku je bilo doslej prijavljenih 3.386 terjatev, upravitelj pa bo njihov preizkus opravil do 15. novembra, je Benigar Tošič zapisal v otvoritvenem poročilu, pričakuje pa vsaj še 1.000 prijav izločitvenih pravic, ki bodo preizkušane pozneje.

Benigar Tošič ocenjuje, da bo do 15. decembra vložil od 100 do 200 tožb z vrednostnimi zahtevki med 5.000 in 12 milijonov evrov. Skupaj to nanese okoli 40 milijonov evrov izpodbojnih poslov. Če bodo tožbe uspešne, to lahko pomeni tudi povečanje stečajne mase.

Stotine tožb
SCT po njegovih pojasnilih že zdaj nastopa v 130 postopkih, toži pa za 34,9 milijona evrov, a bodo zahtevki verjetno v večini zavrnjeni. Medtem SCT kot tožena stranka nastopa v približno 600 zadevah, ki pa so trenutno prekinjene.

Podjetje je imelo kljub prisilni poravnani sklenjene številne pogodbe, a niso bile v celoti izpolnjene. Upravitelj je s težavo - SCT namreč ni imel enotnega registra sklenjenih pogodb - pregledal več kot 500 odprtih pogodb in od določenih tudi odstopil.
Bo dovolj za poplačilo upnikov?
Za zdaj ni še tudi končne ocene stečajne mase. Vrednost nepremičnin po prvih ocenah znaša 45,6 milijona evrov, a je Benigar Tošič zaradi dvomljivih vrednosti naročil ponovne cenitve. Propadlo gradbeno podjetje ima tudi deleže v hčerinskih družbah, ki pa so bolj breme kot premoženje, ter po oceni Benigar Tošiča za okoli 1,3 milijona evrov delnic Zavarovalnice Triglav in elektrodistributerjev.

Mogoče obveznosti ob tem predstavljajo zlasti garancije bank za dobro izvedbo del (104 milijone evrov), za odpravo napak v garancijski dobi (60,4 milijona evrov) ter druge garancije in poroštva (1,2 milijona evrov). Mogoče obveznosti izhajajo tudi iz poroštev za bančna posojila v višini 25,3 milijona evrov.

Manjša izguba in nova kratkoročna posojila
Benigar Tošič je podal tudi kazalce poslovanja do 14. junija letos. Čista izguba se je glede na konec leta 2010 zmanjšala, in sicer s 94,5 milijona na 30,6 milijona evrov, čisti prihodki od prodaje pa z 226,4 na 26,7 milijona evrov.

Dolgoročne finančne obveznosti znašajo 1,6 milijona evrov in so se glede na zadnji lanski dan znižale za 29,4 milijona evrov, medtem ko so se kratkoročne finančne obveznosti povečale za 46,8 milijona evrov, na 82 milijonov evrov.

Obramba Ivana Zidarja je sporočila, da so umaknili zahtevo po zaslišanju predstavnika izvedenske komisije, ki je zapisala, da Ivan Zidar lahko omejen čas sodeluje na obravnavah. V mnenju je še zapisan predlog za 15-minutne odmore med tremi enournimi obravnavami. Odvetnik Boštjan Penko je dejal, da obramba pričakuje, da bo sodišče predlagane odmore upoštevalo.