Delavci še zmeraj upajo na oživitev proizvodnje. Foto: MMC RTV SLO
Delavci še zmeraj upajo na oživitev proizvodnje. Foto: MMC RTV SLO
Pahor sprejel steklarje

Na enournem sestanku s predstavniki nekdanjih delavcev Steklarske nove v stečaju je Pahor tako dejal, da bo država v okviru pokojninske reforme preučila možnost poravnave neplačanih prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje.

Predstavnik zaposlenih Stjepan Miklaužić pa je povedal, da jim je Pahor, ker so delali v državnem podjetju, ki je bilo v lasti Kapitalske je družbe, obljubil tudi izplačilo odpravnin, ne glede na to, koliko denarja se je nabralo v stečajni masi. Za obljubljeno poplačilo prispevkov bi država morala zagotoviti okrog 2,5 milijona evrov.

Na sestanku, ki se ga je udeležil tudi predsednik uprave Kapitalske družbe Borut Jamnik, je bilo dogovorjeno še, da se vse obljube zapišejo in se do konca naslednjega tedna pošljejo predstavnikom zaposlenih.

Miklaužić je pojasnil, da je Pahor zaradi izpolnitve danih obljub napovedal tudi spremembo zakona o stečaju ter zakona o invalidskem in pokojninskem zavarovanju.

Če vlada obljub ne bo uresničila ...
Sklepe sestanka bo Miklaužić predstavil delavcem, ki se bodo v prihodnjih dneh zbrali na zboru delavcev. Če obljube ne bodo uresničene, pa se bodo odločali o gladovni stavki ali protestu pred vladnim poslopjem v Ljubljani.

Miklaužić pa je že v četrtek napovedal, da so se s stečajnim upraviteljem Štefanom Rolo dogovorili, da bodo delno najeli proizvodnjo in opremo podjetja, če na prvem naroku, ki bo sredi oktobra, Rola ne bo našel kupca.

Takrat je tudi pojasnil, da bodo v primeru delnega najema Steklarske nove, ki je pred uvedbo stečaja zaposlovala 248 delavcev, v prvi fazi zaposlili od 20 do 25 delavcev. Na vprašanje, kako bodo zagotovili začetni, obratni kapital, je Miklaužić odgovoril, da bodo sami delavci prispevali denar, potreben za plačilo najemnine, surovin za en mesec in energije. Skupno bi tako morali zbrati 15.000 do 20.000 evrov.

Pahor sprejel steklarje