Steklarska nova delavcem pet let ni plačevala prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje. Foto: MMC RTV SLO
Steklarska nova delavcem pet let ni plačevala prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje. Foto: MMC RTV SLO

Delavci menijo, da jim mora neplačane prispevke poplačati država, ki je bila njihova lastnica, in zahtevajo sestanek s premierjem Borutom Pahorjem.

Delavci zahtevajo poplačilo prispevkov
Stjepan Miklaužić
, družbenik v podjetju Steklarska, proizvodnja stekla, ki je želelo najeti proizvodnjo in nepremičnine Steklarske nove, je za STA dejal, da bodo delavci, če sestanka do sredine prihodnjega tedna ne bo, protestirali pred vladno palačo, od koder se bodo umaknili šele, ko bodo prispevki za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje poravnani.

Miklaužić sicer Kapitalski družbi, ki je večinska lastnica Steklarske nove, očita, da je dovolila tako ravnanje. Dejal je, da so na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije zahtevali natančne podatke o tem, kdaj je podjetje nehalo plačevati prispevke, da bi jim izračunali višino neplačanega dela. "Vendar mi teh podatkov nimamo," je dejal Miklaužić.

Prodaja premoženja v stečajni masi bo sicer stekla konec septembra. Upniki so po pozivu stečajnega upravitelja Štefana Role prijavili za več kot 10 milijonov evrov terjatev. Steklarska nova je zaposlovala 248 delavcev.