Odpovedi bodo delavci prejeli v dveh fazah. Ta teden jih bo odpoved prejelo 81, septembra pa še 56, še 53 delavcev bodo odpustili po mehki metodi, so za STA povedali v steklarni. Za vse, ki bodo podjetje zapustili, bo steklarna organizirala delavnice, na katerih jim bodo s pomočjo podjetja Invel pomagali z motivacijskimi delavnicami in individualnim svetovanjem.

53 delavcev bodo odpustili po mehki metodi, so za STA povedali v steklarni. Foto: BoBo
53 delavcev bodo odpustili po mehki metodi, so za STA povedali v steklarni. Foto: BoBo

Po navedbah podjetja je eden izmed ukrepov za omilitev negativnih posledic decembra lani napovedanega programa prestrukturiranja tudi izvedba internega razpisa novih delovnih mest, ki so nastala kot posledica prestrukturiranja.

Znova so poudarili, da ne zmanjšujejo števila steklopihalcev in steklobrusilcev, saj so to med najpomembnejšimi delovnimi mesti v steklarni. Poleg tega še vedno podpirajo vajeniški program in ponujajo štipendije za ti dve področji.

Steklarna je v začetku leta napovedala zmanjšanje števila zaposlenih za do 200 in pripravo seznama presežnih delavcev do aprila. Zaradi epidemije novega koronavirusa se je priprava tega seznama zamaknila, usklajevanja med podjetniškim sindikatom in upravo steklarne glede števila presežnih delavcev pa so potekala po videokonferencah.

Namen prestrukturiranja je izboljšati poslovno uspešnost in vzpostaviti pogoje za nadaljnji razvoj steklarne, ki zaposluje približno 830 delavcev. Cilj dveletnega programa preoblikovanja skupine je povečati učinkovitost in zmanjšati kompleksnost znotraj skupine.

"Poleg tega se je vedenje potrošnikov v zadnjih letih spremenilo, povpraševanje po naših izdelkih se je zmanjšalo, kar je ustvarilo presežek zmogljivosti v proizvodnih enotah. Gre za velike spremembe na trgu, ki zahtevajo prilagoditev. Da bi zaščitili in podprli jedro skupine ter ohranili ključna znanja in fleksibilnost, smo začeli program prestrukturiranja," so še pojasnili v steklarni.