Marsikateri udeleženec na goljufijo gleda kot na priložnost za hiter zaslužek. Foto: BoBo
Marsikateri udeleženec na goljufijo gleda kot na priložnost za hiter zaslužek. Foto: BoBo
Avto
Najpogosteje se zavarovalniški goljufi vnaprej dogovorijo za prometno nesrečo, nato pa na zavarovalnico naslovijo odškodninske zahtevke za bolečine in strah. Foto: BoBo

"Največ goljufij opažamo pri avtomobilskih zavarovanjih," pravi Tina Dular iz Slovenskega zavarovalnega združenja, "vedno več tudi pri kaskozavarovanjih, sledijo pa različne oblike civilne odgovornosti". Večinoma se za zavarovalniškimi goljufijami skrivajo posamezniki, ki vidijo priložnost za lahek zaslužek, obstaja pa tudi nekaj organiziranih združb, ki prirejajo goljufije z visokimi zahtevki.

V Zavarovalnici Triglav tako ob dnevu boja proti korupciji opozarjajo na primer komaj polnoletnega gimnazijca, do katerega je pristopil neznanec in mu ponudil priložnost, da zasluži 200 evrov. Vse, kar bi moral gimnazijec narediti, je, da bi bil sovoznik v avtomobilu, ki bi bil udeležen v dogovorjeni prometni nesreči. Dijak bi moral policiji pojasniti vnaprej pripravljeno zgodbo, ki bi jo nato moral podkrepiti še z bolečinami. Zadnji obrok plačila bi dobil, če bi osebje na urgenci o bolečinah dejansko prepričal in uspel dobiti napotnico za pregled pri fizioterapevtu.

Prav zaradi tovrstnih primerov so na Slovenskem zavarovalniškem združenju pripravili računalniški program, ki omogoča razmeroma hitro ugotovitev povezav med udeleženci prometnih nesreč, če obstajajo indici, ga gre za goljufijo. Če se sum goljufije tudi potrdi, potem zavarovalnica sama sproži postopke proti kršilcem.

Navadno se zavarovalnica s stranko dogovori in ovadba ni potrebna
Navadno se zavarovalnice najprej dogovorijo s stranko, ki zahtevek umakne in omejijo nadaljnje sodelovanje s takšnimi strankami. Včasih pa se odločijo tudi za druge pravne postopke, saj je zavarovalniška goljufija kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena kazen do leto dni zapora. V določenih primerih pa je kaznivo tudi nagovarjanje k temu kaznivemu dejanju. Policisti so sicer v preteklih letih obravnavali okoli 100 primerov zavarovalniških goljufij.

Iznajdljivost goljufov pa ni omejena le na dogovorjene prometne nesreče ali pa poškodbe na parkiriščih. V nekaterih primerih goljufi shranijo poškodovani del vozila in ga potem ponovno namestijo na drugo vozilo, da uveljavijo nov odškodninski zahtevek. Samo pri Zavarovalnici Triglav so letos v tretjem četrtletju opazili za skoraj 30 odstotkov več prevar kot lani. Potrjene prevare pa so se nanašale na skupno dva milijona evrov vredne zahtevke.