Stiglitz upa, da se bo razprava v Evropi od varčevanja preusmerila v spodbujanje gospodarske rasti. Foto: EPA
Stiglitz upa, da se bo razprava v Evropi od varčevanja preusmerila v spodbujanje gospodarske rasti. Foto: EPA

"Mislim, da gre Evropa proti samomoru ... še nikoli ni bilo uspešnega varčevalnega programa v kateri izmed velikih držav," je Stiglitz dejal na okrogli mizi na Dunaju.

Stroge varčevalne ukrepe in fiskalno disciplino zagovarja predvsem Nemčija, ki je prepričana, da je v zategovanju pasu rešitev za izhod iz dolžniške krize, ki je zamajala temelje območja skupne evropske valute.

"Upočasnjena rast povzroča primanjkljaj, in ne nasprotno. Menim, da varčevanje vodi v visoko stopnjo brezposelnosti, kar bo politično nesprejemljivo in bo še povečalo primanjkljaj," je prepričan nekdanji ekonomist pri Svetovni banki.

Bogate evropske države, kot je Nemčija, je Stiglitz pozval k večjim vlaganjem v infrastrukturo, izobraževanje in tehnologijo, saj je donos večji od vložka.

Samo vztrajanje pri zmanjšanju dolga in primanjkljajev za okrepitev zaupanja v države članice evrskega območja, kot so se evropski voditelji dogovorili konec lanskega leta, bi lahko po njegovem mnenju imelo nasproten učinek.

"Kar so se dogovorili lanskega decembra, je recept, da bo evrsko območje, kot ga poznamo, umrlo," je dejal, a dodal, da bi se lahko obdržalo jedro držav z najmočnejšimi gospodarstvi, ki bodo preživele.