Več desetletij so delali za Primorje in na koncu ostali praznih rok. Foto: MMC RTV SLO
Več desetletij so delali za Primorje in na koncu ostali praznih rok. Foto: MMC RTV SLO
Kaj se dogaja v Primorju?

Zaposleni v Primorju, ki je od konca prejšnjega tedna v stečaju, se po poslovni agoniji zadnjega pol leta in po več kot treh mesecih od prejema zadnje plače srečujejo z vse hujšimi socialnimi in osebnimi stiskami. O tem in o ukrepih pomoči so danes na kriznem sestanku v Ajdovščini govorili tudi predstavniki človekoljubnih združenj, lokalne skupnosti in centra za socialno delo.
Najhuje je delavcem, ki bivajo v samskem domu. Po 38 letih zvestobe Primorju je ostal na cesti. Obrnil se je po pomoč na center za socialno delo, a so mu rekli, da ta ni nepovratna. "V bistvu si izposojam. Kako bi zadolževal otroke? Si raje izposodim pri kom in potlej vrnem? Lahko bi rekli pošteno, dobite posojilo, ne pa pomoč," je povedal eden izmed nekdanjih delavcev Primorja.
Prek človekoljubnih združenj bodo delavcem v samskem domu zagotovili en topel obrok na dan, ponudili jim bodo tudi psihosocialno pomoč, medtem ko se delavci za izredno denarno pomoč za zdaj ne odločajo, pravi vodja ajdovskega centra za socialno delo Bogomira Ipavec: "Ocenjujemo, da se je do zdaj za izredno denarno pomoč javilo okoli 20 delavcev Primorja."
Nimajo denarja za hrano, položnice, šolo …
Zato pa se jih je od uvedbe stečaja že več kot 100 obrnilo na Rdeči križ in Karitas za paket s hrano, šolske potrebščine ali za plačilo položnic. "Pravkar je bil en gospod, ki ne more plačati položnic in ga zelo skrbi," opisuje stiske delavcev Jožica Ličen s Karitasa, Irena Žgavc z ajdovskega Rdečega križa pa dodaja: "Za zdaj vemo za 15 družin, ki so v hudi stiski, kjer sta oba partnerja brezposelna ali pa so tukaj še mladoletni otroci."

Na ajdovski enoti zavoda za zaposlovanje bodo prve prijave brezposelnosti Primorjevih delavcev začeli sprejemati enajstega julija, napoveduje vodja službe Sonja Mavri in o denarnem nadomestilu dodaja: "Računamo, da bodo v prvi polovici avgusta tisti, ki so prijavljeni, to dobili." Od 651 delavcev Primorja jih po podatkih stečajnega upravitelja 58 še ni dvignilo odpovedi delovnega razmerja.
Valter Pregelj za Val 202

Kaj se dogaja v Primorju?