Glede na lansko lestvico se je po podatkih sestavljavcev lestvice najbolj, za skoraj trikrat, povečala vrednost premoženja Iva Boscarola in hčerke Taje. Foto: BoBo
Glede na lansko lestvico se je po podatkih sestavljavcev lestvice najbolj, za skoraj trikrat, povečala vrednost premoženja Iva Boscarola in hčerke Taje. Foto: BoBo
Samo in Iza Login
Zakonca Login ostajata na vrhu lestvice 100 najbogatejših Slovencev. Foto: MMC RTV SLO
Joc Pečečnik
Pečečnik je lani zasedel četrto mesto, letos pa se je zavihtel na drugo. Foto: BoBo
Mirko Tuš
Letos se na lestvico zaradi slabih rezultatov Tuš Holdinga ni uvrstil Mirko Tuš. Foto: BoBo
Zakonca Login ostajata najbogatejša Slovenca

Vrednost premoženja glavnih ustanoviteljev razvijalca mobilnih aplikacij, ki ima sicer sedež v Londonu in je davčni rezident Cipra, se je v primerjavi z lani zmanjšala za 18 odstotkov, a Iza in Samo Login imata po neuradnih podatkih pripravljavcev Managerjeve lestvice še vedno 699 milijonov evrov.

Vrednost premoženja se je znižala tudi preostalim petim solastnikom podjetja podjetja Outfit7, ki so se uvrstili na lestvico. Najvišje med njimi se je na četrtem mestu znašel Marko Pistotnik, eden izmed petih solastnikov podjetja Outfit7, ki naj bi imel 211 milijonov evrov oziroma 19 odstotkov manj kot lani.

Avtorji lestvice sicer poudarjajo, da so znižane ocene vrednosti premoženja posledica tega, da so imeli letos prvič na voljo celovitejšo bilanco podjetja in so ga tako lahko ovrednotili po svoji ustaljeni metodologiji.

Razvijalec mobilnih aplikacij, med katerimi je najbolj znana Talking Tom, po pojasnilih ustvarjalcev lestvice še vedno izjemno raste, zaposlenim pa deli tudi delniške opcije. Tako ima že okoli 120 manjšinskih solastnikov.

Pečečnik na drugem mestu, na tretjem zakonca Doberšek
Na drugo mesto lestvice se je prebil največji lastnik proizvajalca naprav za igralnice Interblock Pečečnik. Njegovo premoženje so ocenili na 255 milijonov evrov oziroma šest odstotkov več kot lani, ko je Pečečnik zasedel četrto mesto. Od leta 2007 je vrednost njegovega premoženja zrasla za 176 odstotkov, Pečečnik pa se je na vseh dozdajšnjih lestvicah uvrstil vsaj med 20 najbogatejših Slovencev.

Z lanskega petega mesta sta med prvo trojico letos napredovala Tatjana in Albin Doberšek, ustanovitelja nemškega družinskega podjetja Engineering Doberšek. To se ukvarja z načrtovanjem in gradnjo proizvodnih objektov na ključ in proizvodne opreme. Njuno premoženje so ocenili na 222 milijonov evrov, kar je sicer štiri odstotke manj kot lani.

Na petem mestu Managerjeve lestvice je ustanovitelj Studia Moderna Sandi Češko. Lani je bil še drugi, v letih 2011, 2012 in 2013 celo na samem vrhu. Revija Manager vrednost njegovega premoženja ocenjuje na 184 milijonov evrov, kar je 32 odstotkov manj kot lani.

Kdo še sestavlja prvo deseterico?
Deseterico sestavljajo še Gabrijel in Petra Rejc, solastnika proizvajalca industrijskih, rolo- in zgibnih vrat Efaflex (98 milijonov evrov oziroma šest odstotkov več kot lani), družina Lah na čelu s finančnim vlagateljem Igorjem Lahom, ki je lastnica ciprske družbe Ampelus in luksemburške družbe Aluber (91,8 milijona evrov oziroma 17 odstotkov manj kot lani), lastnik svetovno znanega proizvajalca izpušnih sistemov Akrapovič Igor Akrapovič (91,6 milijona evrov oziroma 58 odstotkov več kot lani), lastnik razvijalca plinskih terminalov TGE Holding Vladimir Puklavec, ki je tudi lastnik vinarja P & F Jeruzalem Ormož (81,4 milijona evrov oziroma šest odstotkov več kot lani) in pa solastnika ribniškega proizvajalca vrat Inotherm Anton in Verica Šenk (70,8 milijona evrov oziroma deset odstotkov več kot lani).

Najbolj je napredoval Boscarol, Tuš izpadel z lestvice
Glede na lansko lestvico se je sicer po ocenah snovalcev lestvice najbolj, za skoraj trikrat, povečala vrednost premoženja Iva Boscarola in hčerke Taje, s katero sta solastnika svetovno prodornega proizvajalca ultralahkih letal Pipistrel. Na podlagi nedavno sklenjenega velikega dolgoročnega posla s kitajsko družbo Sino so v Managerju potencialno tržno vrednost Pipistrela ocenili na 50 milijonov evrov, kar je zadostovalo za 19. mesto.

Z lestvice je medtem izpadel Mirko Tuš, ki je bil prva štiri leta najbogatejši Slovenec. Razlog za to so slabi rezultati Tuša Holdinga.

Novi in stari obrazi na lestvici
Popolna novinca na lestvici sta dva, Štefan Krajnc, soustanovitelj tržiške skupine Cablex, ki proizvaja kabelske in mehanske sklope, in Valter Šajn, lastnik postojnskega podjetja Sawal, ki je zastopnik za prodajo vozil Opel v Sloveniji.

Na lestvici je tudi šest povratnikov. To so lastnica pokojninske družbe Skupina prva in podjetja Deos Alenka Žnidaršič Kranjc, Igor in Tanja Skaza iz Plastike Skaza, Uroš Merc iz Bisola, Jože Udovič iz trebanjskega izdelovalca montažnih modularnih objektov in bivalnikov Rem, Marjan in Marija Bevk, ki stojita za trgovinami Baby center, ter Helena Drašković iz trgovske družbe Magistrat International.

Preteklo leto je bila rast izjemna
V Managerju so pojasnili, da je bilo leto 2015 leto izjemne rasti, saj je bila ta večja le v predkriznem 2008. Vrednost premoženja je tako zrasla štirim petinam oseb na lestvici, prag za uvrstitev nanjo se je dvignil za 2,5 milijona evrov, na 17,6 milijona evrov.

Skupna vsota premoženja je medtem s 4,6 milijarde evrov enaka kot na lanski lestvici, vendar pa le zato, ker so zaradi že omenjenih natančnejših podatkov znižali vrednost premoženja lastnikov Outfit7.

Zakonca Login ostajata najbogatejša Slovenca