Za potrebe svojega delovanja je mariborska nadškofija zastavila sedem nepremičnin, za delovanje podjetja Gospodarstvo rast tri, za oživitev dvorca Betnava pa je zastavila kar del njegovih prostorov.  V vrednosti 5 mio. evrov pa je dala poroštvo večinoma župnijam, pa tudi fizičnim osebam. Foto: MMC RTV SLO
Za potrebe svojega delovanja je mariborska nadškofija zastavila sedem nepremičnin, za delovanje podjetja Gospodarstvo rast tri, za oživitev dvorca Betnava pa je zastavila kar del njegovih prostorov. V vrednosti 5 mio. evrov pa je dala poroštvo večinoma župnijam, pa tudi fizičnim osebam. Foto: MMC RTV SLO
Stres reševal Krambergerja

Novinarka TV Slovenija Petra Bezjak je pridobila dokument, ki razkriva, da je družba Metropolitana v lasti ljubljanske nadškofije, ustanovljena pa je bila za dejavnost prodaje knjig in povezovanja pastoralne dejavnosti, najela 9,5 milijona evrov posojila pri Abanki Vipa. Denar so namenili za cerkveno podjetje Zvon 1 holding, saj je to moralo vrniti preostanek posojila Dravskim elektrarnam.

Najeli posojilo, dvakrat višje od letnih dohodkov
Družba Metropolitana je imela sicer leta 2009 manj kot pet milijonov prihodkov, a je za reševanje Zvona 1 kljub temu najela posojilo, ki dvakratno presega njene letne prihodke. Porok pri posojilu je bila Nadškofija Maribor, za katero podatki kažejo, da imajo najetih 17 milijonov evrov posojil.


Pomočnika sta se ukvarjala s finančnimi zadevami
V času teh finančnih transakcij je bil na čelu ljubljanske nadškofije že Anton Stres, ki je v teh dneh na Madagaskarju in nedosegljiv za dodatna pojasnila. Stres je vodenje ljubljanske nadškofije prevzel pred dobrim letom, pred tem pa je bil škof v Celju ter pomočnik nadškofa Franca Krambergerja, ki je včeraj odstopil s svojega položaja.

V svoji 'poslovilni izjavi' je Kramberger dejal, da sta bila oba njegova pomočnika - Stresa je po odhodu v Ljubljani zamenjal zdajšnji novi mariborski nadškof Marjan Turnšek - imenovana z izrecno pravico ukvarjanja z gospodarskimi, finančnimi in na sploh materialnimi vprašanji nadškofije. "Tako sem bil do neke mere razbremenjen," je dodal.

Stres reševal Krambergerja