Štruklju je varčevanja dovolj. Foto: BoBo
Štruklju je varčevanja dovolj. Foto: BoBo

Štrukelj je v odzivu na Umarjevo spomladansko napoved gospodarske rasti spomnil, da je bila participacija plač v bruto domačem proizvodu (BDP) v obdobju krize izrazita, in dodal, da bo vlada ob najnovejših številkah težko utemeljevala smiselnost nadaljnjega varčevanja. "Vsekakor sindikati na to nismo več pripravljeni," je poudaril.

V povezavi s pomisleki gospodarstva o realnosti številk je izpostavil, da je za Umar značilno konservativno ocenjevanje. Umar je pri napovedi gospodarske rasti vedno zelo previden, ko se bliža konec leta, pa jo izboljšuje, je dejal.

Tovrstne pomisleke in opozorila gospodarstva pripisuje vsaj nezavednemu namenu zmanjšanja pričakovanj, posledično pa preprečitvi zahteve po tem, da bi pri gospodarski rasti sodelovali tudi zaposleni. "A to pričakovanje se mi zdi precej naivno," je sklenil.

Umar v četrtek objavljenem dokumentu Sloveniji za letos napoveduje 2,4-odstotno rast BDP-ja, potem ko je decembra lani napovedal rast dva odstotka. Prihodnje leto naj bi rast znašala dva odstotka, kar je bolje od decembrske napovedi o 1,7-odstotni rasti, leta 2017 pa 2,1 odstotka.