Če vlada ne bo prisluhnila, Štrukelj napoveduje proteste in stavko. Foto: BoBo
Če vlada ne bo prisluhnila, Štrukelj napoveduje proteste in stavko. Foto: BoBo

Nekatere šole bodo z namenom, da ne bi kršile zakona, izplačale sredstva v zakonskem roku, torej do konca januarja, potem pa ministrstvo tožile za sredstva, ki bi jih moralo izplačati. Zakaj se moramo iti to, če na koncu pride vse še dražje?

Branimir Štrukelj, Sviz

"Nekatere šole bodo z namenom, da ne bi kršile zakona, izplačale sredstva v zakonskem roku, torej do konca januarja, potem pa ministrstvo tožile za sredstva, ki bi jih moralo izplačati," je na današnji novinarski konferenci dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. "Zakaj se moramo iti to, če na koncu pride vse še dražje?" je vprašal.

Ministrstvo za izobraževanje je namreč vrtcem in šolam sporočilo, da bo zavodom, ki zaposlenim še niso izplačali drugega obroka poračuna tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za nazaj, nakazalo samo sredstva v višini ene tretjine potrebnih sredstev, napovedanih v zahtevkih, ki so jih zavodi posredovali ministrstvu.

"Šole nimajo od kod vzeti"
Na ministrstvu namreč pravijo, da glede na trenutni predlog rebalansa državnega proračuna, ki pa še ni potrjen in je še predmet obravnave na vladi, ministrstvo trenutno ne more zagotoviti plačila v celoti. Kot je povedal Štrukelj, je danes na Sviz klicalo že 10 šol, ki drugega obroka poračuna ne bodo mogle izplačati, ker "sredstev nimajo in jih nimajo kje vzeti".

V Svizu bodo zdaj najprej počakali, da se izteče rok za izplačilo drugega obroka poračuna tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij. V primerih, kjer izplačila ne bo, pa bodo vlagali tožbe za njihove članice in člane, je povedal Štrukelj.

Peticije, protesti, stavka
Nadaljevali bodo tudi zbiranje podpisov pod peticijo za ohranitev kakovosti javnega šolstva oziroma proti varčevanju v šolstvu. Števila do zdaj zbranih podpisov še nimajo, saj jih je večina po Štrukljevih besedah na območnih odborih sindikata. Če vlade zbiranje podpisov ne bo prepričalo, bodo sledili protesti, izključena pa ni niti stavka, je opozoril.

Odbor DZ za izobraževanje je sicer pred kratkim na predlog koalicije vlado soglasno pozval, naj umakne varčevalne ukrepe v šolstvu, ki se že izvajajo, tako denimo neplačevanje učne pomoči. Na ministrstvu za izobraževanje dopoldne niso vedeli povedati, ali bodo omenjeni ukrepi sestavni del rebalansa državnega proračuna. Vse bo znano, ko bo predlog rebalansa sprejet na vladi in poslan v DZ, so dejali.Nekatere šole bodo z namenom, da ne bi kršile zakona, izplačale sredstva v zakonskem roku, torej do konca januarja, potem pa ministrstvo tožile za sredstva, ki bi jih moralo izplačati. Zakaj se moramo iti to, če na koncu pride vse še dražje?

Branimir Štrukelj, Sviz