Revizija poslovanja glede šestelag bloka Termoelektrarne Šoštanj, je pokazala, da posel ni bil voden transparentno. Foto: MMC RTV SLO
Revizija poslovanja glede šestelag bloka Termoelektrarne Šoštanj, je pokazala, da posel ni bil voden transparentno. Foto: MMC RTV SLO
Študija kaže, da je gradnja TEŠ 6 upravičena

Price Waterhouse Cooper je opravil revizijo poslovanja šoštanjske termoelektrarne in projekta šestega bloka za zadnjih pet let, ki med drugim kaže, da posel ni bil voden transparentno, da je cena naraščala in da je moral nekdanji prvi mož TEŠ-a Uroš Rotnik upravičeno oditi.

A je študija družbe Envonik Industries je pokazala, da bi obnova 4. in 5. bloka TEŠ-a stala 430 milijonov evrov. Ker je bilo v 6. blok že vloženih 280 milijonov evrov, skupni stroški znašajo 710 milijonov evrov, je za TV Slovenija poročala Vesna Deržek. Če se tem stroškom prištejejo še stroški financiranja, stroške izpada dobave električne energije, ko bloka 4 in 5 zaradi obnove ne bi obratovala, kar naj bi trajalo eno leto, stroški izpada proizvodnje Premogovnika Velenje ter stroški prekinitve pogodbe z Alstomom za blok 6 TEŠ, bi ti znašali več kot 1,2 milijarde evrov, kaže študija.

Zaloge lignita v Premogovniku Velenje zadostna
4. in 5. blok naj bi delovala do leta 2030, kar je 24 let manj, kot je predvidena obratovalna doba 6. bloka, višji pa bi bili tudi izpusti ogljikovega dioksida, zato obnova ne bi bila smiselna. Da so zaloge lignita v velenjskem premogovniku zadostne, pa je pred dnevi že povedal prvi mož premogovnika Milan Medved. Pojasnil je, da so dobili tudi uradno poročilo, ki v celoti potrjuje zaloge, napovedovanje kurilnosti in obvladovanje stroškov. Slovenska energetika po njegovem mnenju blok 6 nujno potrebuje, ne samo zaradi okoljskih zahtev, ampak tudi zaradi ekonomskih, saj bo 6. blok z večjimi izkoristi porabil manj premoga.

Študija, ki jo je izdelala družba IMC - Montan Consulting GmbH je, kot so sporočili iz nadzornega sveta, je pokazala naslednje: "odkopne zaloge na koncu leta 2010 znašajo 124 milijonov ton, bilančne zaloge približno 162 milijonov ton in so skladne s predvideno proizvodnjo premoga v višini 123 mio. ton v času od 2011 do 2054 s potencialom še dodatnega znižanja odkopnih izgub in posledično dodatnega povečanja količin pridobljenega premoga. Natančno načrtovanje napovedovanja kvalitete in tekoča kontrola ter monitoring kurilnosti premoga zagotavljajo dolgoročno enak nivo kurilnosti predvidenih količin pridobljenega premoga. Proizvodni stroški Premogovnika Velenje so primerljivi s podobnimi podzemnimi odkopi in obstaja dovolj dokazov, da je ciljna cena dosegljiva."

Kaj bo storila ministrica za gospodarstvo?
Nadzorniki so poudarili še, da bi bila cena proizvedene električne energije iz obnovljenih blokov 4 in 5 za okoli 20 evrov na megavatno uro višja od načrtovane stroškovne cene bloka 6, kar bi predstavljalo za 70 milijonov evrov višje obratovalne stroške vsako leto.

Nadzorniki Holdinga slovenskih elektrarn so študijam po pričakovanju pritrdili, ne ve pa se še, kaj bo - poleg že napovedanih recenzij študij - storila ministrica ga gospodarstvo Darja Radić, ki vztraja, da javnega razpisa za 6. blok ni bilo, a bi moral biti.

Študija kaže, da je gradnja TEŠ 6 upravičena