Tudi septembra je na slovenski obali gneča kot v špici sezone. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Tudi septembra je na slovenski obali gneča kot v špici sezone. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Tržni inšpektorat je do začetka prejšnjega tedna prejel 61 prijav domnevnih nepravilnosti pri unovčevanju turističnih bonov. Opravil je 129 nadzorov, pri čemer jih je v tretjini primerov postopek že ustavljen. Izrekel je več opozoril zaradi ugotovljenih manjših nepravilnosti.

Obravnavajo tudi primere sumov neopravljene storitve v celotni Sloveniji. Preverjajo, ali je storitev, ki je navedena na računu in za katero bo Finančna uprava RS (Furs) opravila nakazilo, dejansko izvedena. Nadzorujejo tudi, ali je ponudnik storitve za istovrstno storitev potrošniku, ki želi plačati z bonom, zaračunal isto ceno, kot bi jo v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi.

V enem primeru, ko gre za sum kraje turističnega bona, se je vključila tudi policija. 24ur poroča, da je občan iz Kamnika želel rezervirati počitnice v Portorožu, pri čemer so ga obvestili, da je njegov bon nekdo že izkoristil. Sam ga ni izkoristil, prav tako ga ni na nikogar prenesel.

Bon unovčljiv v primeru dejanske izvedbe storitve

Tržni inšpektorat je sicer pristojen tudi za nadzor nad upravičencem do bona, in sicer, ali je bil ta prenesen na drugega upravičenca skladno z zakonom. Nadzor inšpektorji opravljajo na podlagi podatkov, ki jih pridobijo od Fursa.

Veliko vprašanj pa dobijo tudi zaradi različnih življenjskih situacij – med njimi tudi o unovčevanju bonov za morebitne rezervacije, ki niso izvedene, denimo, če gosta kljub rezervaciji ni ali pa predčasno odide. "Glede na določbe zakona menimo, da je bon unovčljiv v primeru dejanske izvedbe storitv,e in ne kot zavarovanje plačila v primeru "no show" ali predčasnega odhoda. V takih primerih, glede na splošne pogoje posameznega ponudnika, ta seveda lahko zahteva plačilo, vendar ne iz naslova bona, temveč s plačilom gosta," so zapisali.

Kazni za kršilce na področju turističnih bonov segajo od 3000 do 40.000 evrov za pravno osebo in od 1500 do 20.000 evrov za samostojnega podjetnika posameznika.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Namen bona je spodbujanje povpraševanja v turizmu

Na ministrstvu za gospodarstvo so spomnili, da je bil ukrep uvedbe turističnih bonov sprejet predvsem z namenom spodbuditve povpraševanja v turizmu, ki je ključno za ohranitev in razvoj dejavnosti ter za ohranitev številnih delovnih mest. Prav tako je namen ukrepa, da bi čim več prebivalcev Slovenije svojo deželo spoznalo s turističnega vidika. "Ne smemo pa pozabiti tudi na multiplikativni učinek, saj se s tem zažene poraba skozi verigo proizvodnje v dejavnostih, povezanih s turizmom, kot so trgovina, kmetijstvo, prevozi, kultura in podobno," so dodali.

S finančnega vidika pa ukrep turističnih bonov ne pomeni le odliva iz državnega proračuna, ampak tudi priliv iz naslova davka na dodano vrednost, davka od dohodkov pravnih oseb, dohodnine in obveznih prispevkov za socialno varnost zaposlenih v turizmu in s turizmom povezanih dejavnostih ter drugih dajatev.

Unovčenih za 96 milijonov bonov

Do nedelje do 16. ure je bilo sicer po podatkih Fursa delno ali v celoti unovčenih 704.635 turističnih bonov. Skupna izkoriščena vrednost je znašala 96,02 milijona evrov.