V času, ko so vlagatelji nervozni zaradi velike verjetnosti ameriškega gospodarskega zastoja, je Microsoftova ponudba za Yahoo prišla kot naročena. Signal je jasen: delnice so zdaj poceni. Foto: EPA
V času, ko so vlagatelji nervozni zaradi velike verjetnosti ameriškega gospodarskega zastoja, je Microsoftova ponudba za Yahoo prišla kot naročena. Signal je jasen: delnice so zdaj poceni. Foto: EPA
Exxone Mobil
Exxon Mobil je lani zaslužil dobrih 40 milijard dolarjev oziroma vsako sekundo 1.300 dolarjev. Foto: EPA

Microsoft je ponudil 62-odstotno prevzemno premijo (glede na četrtkovo ceno), kar je Yahoojeve delnice v petek izstrelilo 48 odstotkov navzgor. Cena je presegla 28 dolarjev, medtem ko Microsoft v prevzemni ponudbi obljublja 31 dolarjev za delnico oziroma skupno 44,6 milijarde dolarjev. Še nikoli ni nihče za spletno podjetje ponudil toliko denarja. Microsoftove delnice so padle za 6,6 odstotka, Googlove za 8,6 odstotka. Največji spletni iskalnik bo očitno dobil resno konkurenco.

Največji tedenski pribitek v skoraj petih letih
S tem prevzemnih novic ni bilo konec. Rio Tinto, drugo največje rudarsko podjetje na svetu, naj bi bil tarča prevzema, potem ko bo proizvajalec aluminija Alcoa ob pomoči kitajskega Chinalka kupil 14 milijard dolarjev vreden delež v Riu Tintu. Delniški indeks Dow Jones (12.743 točk) je v petek pridobil 0,7 odstotka, v vsem tednu pa 4,4 odstotka. To je največ v zadnjih skoraj petih letih. Še nekoliko več je pridobil širši indeks S&P 500. Gotovo je to lepa nagrada po januarskem trpljenju, ko je S&P 500 padel za 6,2 odstotka, kaj je bil največji mesečni minus po letu 1990.

Američani izgubljajo službe

Teden je zaznamovalo tudi zasedanje zveznih rezerv, ki so obresti znižale še za pol odstotne točke, na tri odstotke. Verjetno tudi to ne bo preprečilo negativne gospodarske rasti v prvem letošnjem četrtletju. Sveži podatki pravijo, da je ameriško gospodarstvo januarja izgubilo 17 tisoč delovnih mest. Prvič po štirih letih se je zgodilo, da je največja svetovna ekonomija izgubljala delovna mesta. Podatek je vplival na zdrs ameriške lahke nafte pod 89 dolarjev. Tudi londonski brent je padel pod 90 dolarjev. Očitno bo v Sloveniji bencin 12. februarja spet cenejši.

Exxon z rekordnim četrtletnim dobičkom
Nižje cene črnega zlata seveda ne ustrezajo naftnim podjetjem. Prav na račun drage nafte je na primer največje delniško podjetje na svetu Exxon Mobil v zadnjem lanskem četrtletju ustvarilo kar 11,66 milijard dolarjev dobička. Še nobeni ameriški družbi ni uspelo doseči takšnega dobička v treh mesecih. Exxonov lanski dobiček je dosegel 40,61 milijarde dolarjev. Na evropskih borzah so v petek največ pridobile rudarske delnice. Rio Tinto se je podražil za 12,8 odstotka. Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300, ki je januarja padel za 12 odstotkov, je pridobil 1,8 odstotka.

T. O.