Nadzorni svet družbe Svea se je seznanil z odločitvijo gospodarskega ministrstva, da Svei zavrne vlogo za drugi del državne pomoči, ker je znesek potrebnih sredstev previsok. Nadzorniki so ugotovili, da brez državne pomoči prestrukturiranja ni mogoče izvesti, zato bo Svea na sodišče vložila predlog za stečaj, so sporočili iz družbe. Foto: BoBo
Nadzorni svet družbe Svea se je seznanil z odločitvijo gospodarskega ministrstva, da Svei zavrne vlogo za drugi del državne pomoči, ker je znesek potrebnih sredstev previsok. Nadzorniki so ugotovili, da brez državne pomoči prestrukturiranja ni mogoče izvesti, zato bo Svea na sodišče vložila predlog za stečaj, so sporočili iz družbe. Foto: BoBo
Sonja Klopčič
Stečaj bo namreč morda odprl novo možnost, da zdrava jedra, kot denimo koncept kuhinj Stella Lunare ali pa lepljeni nosilci za gradbeništvo, zaživijo in tako ustvarijo preporod Svee, pravi direktorica Sonja Klopčič. Foto: MMC RTV SLO
Stečaj Svee velik udarec za Zagorje

Gospodarsko ministrstvo se je namreč odločilo, da Svei zavrne vlogo za drugi del državne pomoči, ker je znesek potrebnih sredstev previsok in ker družbi s konzorcijem bank ni uspelo skleniti zavezujočega dogovora, nadzorni svet pa je ocenil, da je imela načrtovana državna pomoč ključni vpliv na verjetnost uspešnosti prestrukturiranja družbe, ki zaposluje 120 delavcev.

Direktorica Svee Sonja Klopčič, ki je vodenje družbe prevzela decembra 2011, je skušala obrniti prodajne smernice in znižati stroške poslovanja ter pridobiti nujno potreben obratni kapital. Družba je pripravila poslovni načrt in najprej na bankah poskušala dobiti potrebna obratna sredstva za preboj na trgu.

Kot pravi Klopčičeva, jim žal pri bankah ni uspelo, zato je začela iskati primerne strateške partnerje za dokapitalizacijo družbe, zaradi negotovosti pa se za dokapitalizacijo ni odločil nihče.

Turek besede ni držal
Svea je sicer na začetku leta našla morebitnega strateškega partnerja, Turka Cagdasa Celika, ki je obljubljal še dodatne posle in povečanje števila delovnih mest, a besede ni držal. Svea je nato zaprosila državo za pomoč. Aprila je bila družbi obljubljena pomoč 3,6 milijona evrov - prvi del pomoči 1,38 milijona evrov je dobila julija in ga namenila za plačilo dveh zaostalih plač in nujno nabavo materiala.

Vlada je od Svee zahtevala, da mora z bankami doseči dogovor o konverziji šest milijonov evrov posojil v kapital, da morajo večinski lastniki Svee Inženiring brezplačno prenesti svoje deleže na Slovensko odškodninsko družbo (Sod) in da se v prestrukturiranje vključi tudi občina Zagorje ob Savi z oprostitvijo plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Stečaj morda možnost za zdrava jedra
Svea je program prestrukturiranja oddala avgusta, z bankami se je dogovorila, da se 2,3 milijona evrov pretvori v kapital, 1,3 milijona evrov pa bi šlo na račun odpisa posojil - skupaj z nižjimi obrestmi in odkupom nepremičnin bi skupni učinek bank znašal 5,6 milijona evrov.

Klopčičeva meni, da je bil splet neugodnih okoliščin močnejši in so zdaj izčrpane vse možnosti za prestrukturiranje, stečaj pa bo po njenem mnenju zaščitil tako zaposlene kot premoženje družbe za poplačilo upnikov. Stečaj bo namreč morda odprl novo možnost, da zdrava jedra, kot denimo koncept kuhinj Stella Lunare ali pa lepljeni nosilci za gradbeništvo, zaživijo in tako ustvarijo preporod Svee, je dejala.

Stečaj hud udarec za občino
Župan Matjaž Švagan je povedal, da je občina med drugim Sveo oprostila plačevanja nadomestila za stavbno zemljišče in ponudila vso pomoč pri prezaposlovanju delavcev, ki bi izgubili delo po izvedbi prestrukturiranja. "Sam kot župan in vsi občinski svetniki smo na podlagi informacij lastnikov in uprave podjetja verjeli, da bosta državna pomoč in program prestrukturiranja zagotovila nadaljnji obstoj podjetja. Zakaj se to ni zgodilo, občina težko odgovori, odgovor je na strani lastnikov in uprave," je dejal Švagan.

Ocenil je, da bi bil morebitni stečaj Svee za občino zelo hud udarec, ki bo še poslabšal socialno sliko v občini. Vse humanitarne organizacije v občini pa bodo delavcem Svee pomagale po svojih zmožnostih, kar počnejo že tudi ves čas, odkar so delavci tako rekoč brez plač.

Po Švaganovem mnenju pomembne naloge čakajo tudi tamkajšnji center za socialno delo, občina pa nima drugih vzvodov pomoči. "Zaveza, da bo občina pomagala pri prezaposlovanju delavcev, ostaja, žal pa občina novih delovnih mest ne more odpirati. Upam, da se tega zavedajo lastniki in uprava Svee ter da bodo v primeru črnega scenarija, to je stečaja, peljali postopke čim učinkoviteje in čim hitreje, da bodo v največji meri zavarovali interese delavcev," je dejal.

Stečaj Svee velik udarec za Zagorje