Hoteli Bernardin. Foto: Radio Koper/sajko-turizem
Hoteli Bernardin. Foto: Radio Koper/sajko-turizem

"Svet delavcev družbe Sava Turizem je po vsebinskem pregledu postopkov prenosa sobaric na družbo Aktiva čiščenje, ki bodo na Obali izvedeni 1. marca, ugotovil, da je varnost služb zaposlenih enaka kot v družbi Sava Turizem, plače zaposlenim se zvišujejo, ohranja se pogodbena zaposlitev za nedoločen čas in upoštevani bodo hotelski standardi glede obremenitev zaposlenih," so v sporočilu za javnost nanizali v svetu delavcev.

Ocenili so, da je prenos sobaric poslovna odločitev v interesu družbe. Sindikat GIT Sava Turizem, ki spada pod okrilje Sindikata gostinstva in turizma Slovenije (SGIT), ima v družbi Sava Turizem le 259 članov, hkrati pa izvršni odbor, predsednika in namestnika predsednika, ki lahko prevzame vlogo predsednika, zato ne vidijo težav pri prehodu zaposlenih k novemu delodajalcu, so dodali.

Pojasnili so še, da so sicer proti outsourcingu, da pa so ogorčeni nad pristopom in zavajanjem sindikata. "Zato pozivamo sindikat, da preneha s krnitvijo ugleda družbe in pozivanjem k stavki, saj s tem ogroža 1200 delovnih mest v družbi Sava Turizem," so sklenili.

SGIT: Škodljive prakse in slabljenje sindikalne organiziranosti

Sorodna novica Sindikat gostinstva in turizma: Stavka v Savi Turizem bo

Pozno popoldne so se na zapisano odzvali v SGIT-u. Kot so podčrtali, sta tako svet delavcev kot njihov sindikat v podjetju na nedavnem posvetovanju sprejela odločitev, da nasprotujeta prenosu sobaric v Hotelih Bernardin. "Na podlagi tega lahko zgolj sklepamo, da je današnja izjava posledica pritiskov na člane sveta delavcev iz vrst sindikata," so ocenili.

Izjava, da je svet delavcev ogorčen nad pristopom in zavajanjem sindikata, je po njihovem posledica odsotnosti predsednice in članice sveta delavcev. Opozorili so še, da je stavka ustavna pravica delavcev in da svet delavcev nima pravice pozivati sindikata, naj preneha informirati svoje članstvo. "Svet delavcev tudi nima nikakršnih pravic navajati, kdo bo prevzel vlogo predsednika sindikata zaradi outsourcanja zdajšnje predsednice. To je izključno v pristojnosti članov sindikata v družbi," so zapisali.

Ob tem so zanikali, da zastopajo interese posameznikov. Gre za "sindikalni boj proti outsourcanju delavcev, ki jih družba potrebuje trajno, za redno delo, in ker brez njih sploh ne more delovati", so zatrdili.

V SGIT-u vztrajajo, da gre pri prenosu zaposlenih na zunanje izvajalce "za škodljive prakse, ki vplivajo na socialni in materialni položaj delavcev". S tem ko Sava Turizem prenaša sobarice, po njihovi presoji slabi tudi njihovo sindikalno organiziranost. Prejšnji teden so vodstvo Save Turizma obtožili ustrahovanja in napovedali stavko.

Sava Turizem: Boj za bonitete posameznikov

V Savi Turizem vse očitke zanikajo. Prepričani so, da gre pri vsem skupaj "za sindikalni boj v interesu sindikata za ohranitev moči in bonitet posameznikov, ki delujejo v interesu sindikata, in ne svojih sodelavcev".