Aleksander Svetelšek je ponudil svoj odstop. Foto: MMC RTV SLO
Aleksander Svetelšek je ponudil svoj odstop. Foto: MMC RTV SLO
Sporni posli Aleksandra Svetelška

Iz Petrola so sporočili, da je "Svetelšek prepričan, da bi bilo zaradi zadnjih dogodkov v prihodnjem obdobju preveč poslovno obremenjujoče voditi Petrol, zato se je v dobro družbe odločil ponuditi svoj odstop". Po sporazumu z nadzornim svetom ostaja v družbi še šestih mesecev, v tem času pa bo opravljal naloge svetovalca uprave.

Florjan Zupan je za TV Slovenija poročal, da bo Svetelšek dobil tudi nekakšno nagrado za svoje delo v Petrolu, in sicer šest bruto plač po 12.000 evrov bruto, kar skupaj nanese 72.000 evrov bruto.

Svetelšek je po seji nadzornega sveta znova zagotovil, da je tudi v primeru SCT-ja uprava delovala v dobro družbe. Dejal je še, da je odstopil, ker se je o tej temi "veliko polemiziralo, družba pa potrebuje mir, da lahko z velikimi koraki stopa naprej". Tudi predsednik nadzornega sveta Tomaž Kuntarič je potrdil, da je uprava načeloma delala dobro.

Berločnik: Velika čast in velika odgovornost
Za novega predsednika uprave družbe so nadzorniki nato imenovali Tomaža Berločnika, zdajšnjega predsednika uprave Istrabenza, ki bo petletni mandat nastopil 1. februarja 2011. Po seji nadzornega sveta je dejal, da je položaj predsednika uprave Petrola velika čast, pa tudi velika odgovornost.

Berločnik je bil član nadzornega sveta Petrola, zato družbo že pozna. Berločnik (rojen leta 1968) je magister ekonomskih znanosti, med drugim je bil tudi predsednik uprave podjetja Donit Tesnit in nadzornik v Skimarju, so v Petrolu še zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bo družbo do 1. februarja vodil zdajšnji član uprave Rok Vodnik.

Nadzorniki zahtevajo revizijo
Seja nadzornikov je bila sklicana po tem, ko so Finance poročale, da naj bi naša največja energetska družba lani novembra od odvetniške pisarne Dušana Korošca prevzela 160.000 evrov terjatev. Predsednik nadzornega sveta Tomaž Kuntarič bi rad preveril, ali so v poslu med SCT-jem, odvetniško družbo in Petrolom nastale morebitne škodljive posledice zanje.

Nadzorniki so zato natančno preučili gradiva in odločili, da je potrebna revizija, s katero bodo preverili vodenje in gospodarnost poslov Petrola z družbo SCT ter poslov z odvetnikom Dušanom Korošcem. Člani nadzornega sveta pričakujejo končno poročilo in rezultate revizije do konca meseca februarja 2011, so še sporočili iz Petrola.

Petrol: Objavljene terjatve so netočne
Uprava Petrola je v sredo sporočila, da so v nekaterih medijih objavljene terjatve Petrola do SCT-ja netočne oziroma da so te v resnici bistveno nižje. Poudarili so tudi, da si v zadnjem času vlagajo močno prizadevajo za zniževanje terjatev, kar jim tudi uspeva. Glede posla s Korošcem pa so dejali, da je bil ta izpeljan v korist družbe in njenih delničarjev ter v okviru prizadevanj za znižanje terjatev.

Nadzorni svet naj bi terjatve obravnaval že prejšnji petek, a so sejo prestavili, saj so nadzorniki želeli dovolj časa za pregled gradiva.

Sporni posli Aleksandra Svetelška